Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 8.37

8 let

Posnetek enega izmed potnikov na letalu: kričanje tik pred trkom najglasnejše (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Videoposnetka, ki naj bi prikazoval zadnje minute na nesrečnem letalu družbe Germanwings, sicer ni na spletu, a so opisi medijev dovolj nazorni, da je jasno, da so ljudje vedeli, kaj jih čaka.

Po tem, ko je v javnost prišla informacija o tem, da je Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, vedela, da je Andreas Lubitz imel težave z depresijo v preteklosti, je nov udarec za svojce in svetovno javnost poročanje medijev o posnetku, ki prikazuje kaos na letalu, tik preden je letalo na letu 9525 zadelo v goro.

Pilot se je trudil vdreti v kabino Reševalci naj bi našli mobitel, na njegovi spominski kartici pa videoposnetek, ki prikazuje zadnje sekunde nočne more, ki se je odvijala na letalu.

Kot poročajo nekateri mediji, se na posnetku slišita jok in kričanje v različnih jezikih. Prav tako se v ozadju sliši udarjanje po kovini. Po vsej verjetnosti gre za pilota, ki je z nekim močnim predmetom želel vdreti v pilotsko kabino, v katero se je Lubitz zaklenil.

Proti koncu je kričanje vse glasnejše, čez nekaj trenutkov pa vse potihne.

Preiskovalci zanikajo obstoj posnetka V javnost so že prišli tudi nekateri posnetki, ki naj bi prikazovali zadnje trenutke na letalu, a za zdaj še ni bilo potrjeno, da posnetek sploh obstaja. Tisti mediji, ki trdijo, da to drži, so pojasnili, da so si ga ogledali po tem, ko jim ga je posredoval vir blizu preiskovalcem.

"Gre za zelo pretresljiv prizor," je po poročanju CNN dejal Julian Reichelt, urednik nemškega Bilda.

Francoski preiskovalci sicer zanikajo, da bi obstajal tak posnetek. Zbrali naj bi sicer mobitele, ki so jih našli na prizorišču, a jih še niso pregledali. Na analizo jih bodo poslali v inštitut v Parizu.

Motiv kopilota: izguba licence Iskalna akcija in preiskava se medtem nadaljujeta.

Glede na to, da je bilo letenje velik del Lubitzovega življenja, preiskovalci zdaj med drugim preverjajo tudi teorijo, da je letalo namerno strmoglavil, ker se je bal, da bo zaradi svojega zdravstvenega stanja izgubil licenco.

Kot je dejal strokovnjak za letalstvo Richard Quest, je med drugim ključno tudi to, kaj se je z Lubitzem dogajalo po tem, ko se je vrnil v letalsko šolo leta 2009. Tako bodo namreč lahko vedeli, ali je bil sam proces izveden po pravilih.

Za psihologijo pa bo velik izziv raziskati, zakaj bi nekdo zaradi psihičnega stanja svojo jezo usmeril v 149 drugih ljudi, ki niso povezani z njegovimi težavami, in ne samo na sebe.

Pristojne oblasti so medtem sporočile, da so s kraja nesreče prinesli vse posmrtne ostanke žrtev letalske nesreče, sedaj pa bo gorska vojaška ekipa na območju zbrala še osebne predmete žrtev. Druge črne skrinjice reševalci še niso našli.

Ne spreglejte