Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Portoriko referendum protest

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 9.13

8 let

Portoriko želi postati 51. zvezna država ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več sto ljudi se je zbralo v Portoriku in drugod v ZDA. S protesti so zahtevali, da ta otoška država postane 51. zvezna država ZDA.

Protestniki, ki so se zbrali v prestolnici San Juan, so od ameriškega predsednika Baracka Obame zahtevali, naj spoštuje izide lanskega referenduma o političnem statusu te otoške države. Na referendumu lani novembra se je večina volivcev izrekla za to, da Portoriko postane ameriška zvezna država.

Dve tretjini volivcev želita, da Portoriko postane zvezna država Kar 54 odstotkov volivcev je izrazilo svoje nezadovoljstvo s trenutnim statusom Portorika, ki sicer spada pod ozemlje ZDA, vendar z lastno samoupravo. Na drugo vprašanje, ki je Portoričane spraševalo, kakšen naj bo njihov odnos z ZDA, sta skoraj dve tretjini volivcev odgovorili, da naj Portoriko postane enakopravna ameriška zvezna država.

Referendum mora potrditi tudi ameriški kongres, kar do zdaj še ni storil, Obama pa je po koncu referenduma izjavil, da bo spoštoval željo Portorika. Če bo v prihodnosti kongres potrdil Portoriko za zvezno državo, bodo lahko Portoričani glasovali na ameriških volitvah, morali pa bodo plačevati zvezne davke, česar so zdaj oproščeni.

Imajo ameriško državljanstvo in uporabljajo ameriški dolar Protestniki so se zbrali tudi v Washingtonu in Orlandu na Floridi. Proteste so organizirali na 96. obletnico zakona, ki je Portoričanom podelil ameriško državljanstvo. Tako imajo Portoričani ameriške potne liste in za valuto uporabljajo ameriški dolar, vendar pa nimajo svojih senatorjev v kongresu, v Washingtonu pa jih predstavlja predstavnik, ki se ne more udeleževati glasovanj v kongresu.

V ZDA naj bi bilo približno milijon več Portoričanov kot na otoku.

Ne spreglejte