SiolNET. Novice Svet
7,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Zagrebu umrlo dekle, ki je bilo od potresa v kritičnem stanju #video

7,02

termometer

Po hudem nedeljskem potresu v Zagrebu je hrvaško prestolnico danes dopoldne znova močno streslo. Po nekaterih podatkih so se tla stresla vsaj še 50-krat. Potres, ki se je zgodil ob 11.12, so zaznali tudi pri agenciji za okolje (Arso). Nedeljski potres je zahteval tudi smrtno žrtev. V popoldanskih urah je zaradi hudih poškodb glave umrlo 16-letno dekle.

Nov močan potres naj bi čutili po vsem Zagrebu, tresenje tal pa naj bi trajalo nekaj sekund, poroča hrvaški portal Index.hr. 

Po podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 3,7, epicenter pa naj bi bil deset kilometrov pod zemljo. Hrvaška seizmološka služba sicer poroča o magnitudi 3,3.

Evropsko-mediteranski seizmološki center je sicer ponoči in zgodaj zjutraj zaznal več popotresnih sunkov.

Potres ARSO Foto: Arso

Kljub vsem prizadevanjem zagrebških zdravnikov je danes umrlo dekle, ki je bilo v nedeljo hudo poškodovano v potresu, so za hrvaške medije potrdili na pediatrični kliniki v Zagrebu. Dekle je bilo rojeno leta 2004. 

Hrvaški mediji so že v nedeljo sprava poročali, da naj bi bila smrtna žrtev potresa 15-letni fant, a se je nato, ko so osebo v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, izkazalo, da naj bi šlo za dekle, ne fanta. Dekle je bilo v času potresa v stanovanju v eni od starejših stanovanjskih hiš v središču Zagreba, zgradbo pa je tresenje tal močno poškodovalo.

Petnajstletnico so v nedeljo operirali zaradi hudih poškodb glave in zdravniki so se borili za njeno življenje na oddelku intenzivne nege. Direktor pediatrične klinike Goran Roić je za regionalno televizijo N1 danes potrdil, da je kljub vsem prizadevanjem umrla v popoldanskih urah.

Medtem ko v Zagrebu ocenjujejo in odpravljajo škodo, ki jo je povzročil močan nedeljski potres, pa je ponoči in zgodaj zjutraj hrvaško prestolnico streslo še petkrat. Šlo je za pričakovane popotresne sunke, najmočnejši med njimi pa je bil ob tretji uri zjutraj. Dosegel je magnitudo 3,1.

"Popotresni sunki so bili pričakovani. Eden je bil močnejši in so ga ljudje čutili, preostali pa ne," je za hrvaški radio povedal seizmolog Krešimir Kuk.

Po tako močnem potresu je običajno, da se tla tresejo še nekaj prihodnjih tednov in mesecev. Njihova moč bo z dnevi slabela.

Najhuje v zadnjih 140 letih

Nedeljski potres, ki je Zagreb ob 6.24 stresel z magnitudo 5,5 in nato čez pol ure še z magnitudama 5 ter 3,7, je bil najmočnejši potres v Zagrebu po letu 1880. Čutili smo ga tudi v Sloveniji.

Več stavb je močno poškodovanih, razbitih pa je bilo tudi ogromno avtomobilov, na katere so leteli deli stavb. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih 27 ljudi, od tega 18 huje.

Potres pred 140 leti je v Zagrebu zahteval eno smrtno žrtev. Ko je moški poskušal zbežati iz stavbe, je nanj padel dimnik in ga ubil. Materialna škoda je bila ogromna, predvsem v središču mesta.
1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18

Poškodovanih več znamenitosti

Zagrebški župan Milan Bandić bo danes potres razglasil za naravno nesrečo, s tem pa se bo lahko oblikoval sklad za pomoč. Na terenu se bo začela obnova.

V potresu je bilo poškodovanih tudi veliko kulturnih in zgodovinskih stavb, kot so zagrebška katedrala, hrvaški parlament, Banski dvori …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin