Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2012,
14.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Indija elektrika tatovi

Petek, 5. 10. 2012, 14.57

7 let, 12 mesecev

Politiki ščitijo tatove indijske elektike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čedalje pogostejši izpadi elektrike dokazujejo neučinkovitost energetskega sektorja, k njegovi izboljšavi pa ne pripomorejo niti tatovi električne energije, ki jih ščitijo politiki.

Kraja elektrike je le ena izmed težav, s katerim se morajo ukvarjati vlade indijskih zveznih držav. Med tatovi električne energije pa niso samo navadni ljudi, temveč tudi poslovneži, ki se na električno napeljavo priklopijo nezakonito ali pa zaobidejo števce električne energije. K obsežnosti težave pripomorejo tudi tamkajšnji politiki, ki ščitijo tatove, s čimer je ujeti in kaznovati tatove skoraj nemogoče.

"Veliko je vmešavanja politikov," je za Washington Post razkril Ved Prakaš Agraval. "Politiki mi pravijo, da me bodo ubili, da me bodo odpustili ali da me bodo premestili. Takšno delo je težavno," je še povedal.

Četrtina električne energije je ukradena ali gre v nič Malo manj je znano, da je približno četrtina proizvedene električne energije ukradena ali pa gre v nič. Ta številka je petkrat višja kot na Kitajskem. Veliko električne energije brezplačno dobijo kmetje, preostali del pa prodajo, vendar so zaradi takšnega razporejanja električne energije in vse bolj pogoste kraje državna električna podjetja prisiljena v stečaj, kar se kaže tudi v številnih izpadih elektrike, ki hromijo celotno državo. "Indijska vlada vidi populizem – obljubo o poceni in subvencionirani električni energiji – kot dobro strategijo, vendar je zaradi tega večina Indijcev ali brez elektrike ali pa imajo prekinjeno oskrbo z njo," je zapisal Arvind Subramanian s Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo.

Indijski energetski sektor je dober primer populizma. Analitiki celo primerjajo indijsko demokracijo z elektriko, pri čemer indijska demokracija ne izpolnjuje osnovnih zahtev volivcev po transparentni vladi, zaposlitvi in priložnostih. Električna energija je dostikrat jabolko spora med politiki, ki zagovarjajo krajo, in med politiki, ki si želijo sprememb.

Zaradi slabega poslovanja podjetij trpi tudi finančni sistem Državna podjetja električne energije imajo visoke izgube, posledice pa nosi tudi finančni sistem, saj podjetja večinoma financirajo državne banke. Podjetja lahko tako le malo investirajo v novo opremo, tudi izplačevanje plač zaposlenim je težavno. S to težavo se je pretekli teden spoprijela tudi indijska vlada, ki je potrdila program za prestrukturiranje dolga državnih podjetij električne energije. S tem, ko so s sprejetjem programa podjetja zadihala, pa so analitiki skeptični do tega, da bodo zvezne države držale svojo obljubo in izvedle dogovorjene reforme.

Najslabše razmere so zagotovo v zvezni državi Utar Pradeš, ki združuje vse slabe lastnosti indijske politike. Tamkajšnjo vlado vodijo politiki, med katerimi je stopnja kriminala visoka, hkrati pa na volitvah bolj kot prepričanja posameznih politikov štejejo kaste in verske pripadnosti. Energetski sektor je tudi najmanj učinkovit, hkrati pa je tudi gospodarska rast najnižja. Mnogi za številne izpade elektrike julija letos krivijo ravno Utar Pradeš, saj je v določenem trenutku do te zvezne države prišlo veliko več električno energije, kot je to dovoljeno.

Kraja električne energije je preprosta Stroški za nakup elektrike so podjetje v tej zvezni državi pripeljali na rob bankrota, razmere pa slabšajo še iznajdljivi tatovi električne energije. Zaradi zastarelih napeljav je tudi kraja izredno preprosta. Težave z električno energijo v Utar Pradešu so po mnenju konfederacije indijske industrije tudi edini razlog, zakaj je težko privabiti investitorje, hkrati pa prispevajo k begu možganov. Veliko bolje gre zveznima državama Gudžarat in Zahodni Bengal ter prestolnici New Delhi, kjer so uspešno izvedli reformo energetskega sektorja.

Ne spreglejte