Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2018,
19.44

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

4

Natisni članek

Istanbul Parada ponosa

Nedelja, 1. 7. 2018, 19.44

5 let, 9 mesecev

Policija v Istanbulu s solzivcem preprečila parado ponosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

4

parada ponosa, Istanbul | Foto Reuters

Foto: Reuters

Policija je proti več sto udeležencem parade ponosa, ki so se kljub prepovedi zbrali v Istanbulu, uporabila solzivec. Policija, ki je zaprla osrednji del mesta, je preprečila aktivistom dostop do glavne nakupovalne ulice Istiklal, potem ko so prebrali izjavo v eni od stranskih ulic.

Policija je že ob 14. uri po lokalnem času zaprla vse ceste, ki vodijo do priljubljene nakupovalne ulice Istiklal, in tudi osrednji trg Taksim. Z vodnimi topovi in avtobusi je zaprla še bližnje stranske ulice.

Nato je zaprla pot udeležencem parade ponosa, ki so hoteli iti na ulico Istiklal, in jih s solzivcem, psi in pendreki potisnila nazaj v stransko ulico.

Parada ponosa 2018
Novice Proti diskriminaciji: parada ponosa krenila po ljubljanskih ulicah #foto

Uporabili tudi gumijaste naboje

Organizatorji so sporočili, da je "guverner z diskriminacijo proti določenemu delu družbe znova storil zločin". Aktivisti so poročali, da je policija množico razgnala tudi s streljanjem z gumijastimi naboji in da so več protestnikov prijeli.

parada ponosa, Istanbul | Foto: Reuters Foto: Reuters

Organizatorji in zagovorniki človekovih pravic so pred tem povedali, da naj bi oblasti prepovedale parado ponosa, čeprav iz pisarne guvernerja tega niso izrecno potrdili.

Pripadniki LGBT skupnosti in njihovi podporniki pa so izrazili odločenost, da bo bo parada v znak protesta "proti nasilju in diskriminaciji" danes vseeno potekala.

"Privadite se. Tu smo!"

"Naše izjave bomo prebrali na vseh ulicah Taksima. Privadite se. Tu smo!" so organizatorji zapisali na Twitterju. "Odločeni smo premostiti ovire, nikamor ne gremo," so še zapisali.

parada ponosa, Istanbul | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Miroljubno zborovanje in protesti so v skladu s turškim in mednarodnim pravom, ki bi ju moral guverner Istanbula upoštevati," je medtem sporočila mednarodna nevladna organizacija Amnesty International.

Od leta 2014 je parada ponosa v Istanbulu prepovedana

Parada ponosa je bila v Istanbulu zadnjič dovoljena leta 2014, nato pa so jo oblasti prepovedale zaradi varnostnih razlogov. Tudi lani je policija proti protestnikom, ki so se vseeno zbrali, uporabila solzivec.

Turčija je ena redkih držav z večinskim muslimanskim prebivalstvom, kjer je istospolna usmerjenost zakonita. V minulih letih se je sicer število napadov proti homoseksualcem povečalo.

Ne spreglejte