Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 4. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

letalo potnik letališče

Četrtek, 13. 4. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Poglejte, kaj se je dogajalo, preden so ga vrgli iz letala #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Na spletu se je pojavil nov posnetek, ki prikazuje prepir med potnikom letalske družbe United Airlines Davidom Daom in letališkim policistom, preden ga je ta na silo odstranil iz letala.

 

Video: YouTube

"Sem zdravnik. Jutri ob osmih moram delati," na posnetku zatrjuje potnik in družbi United Airlines grozi s tožbo, ki jo je po incidentu tudi vložil. Policist mu je odvrnil, da ga bodo morali v primeru, če ne bo sam zapustil letala, odstraniti na silo, na kar se je Dao odzval: "Potem me boste pa morali odstraniti na silo. Ne grem. Ostal bom tukaj."

Zakaj so ga odstranili iz letala?

Na poletu regionalnega prevoznika United Express, ki je v lasti United Airlinesa, iz Chicaga do Louisvilla je bilo v nedeljo preveč potnikov. Družbe običajno prodajo nekaj sedežev več od kapacitete, ker se nekaj potnikov ne pojavi na letu. Tokrat so prišli vsi, tudi štirje uslužbenci partnerske letalske družbe, ki so morali v službo, in kabinsko osebje je po poročanju STA potnikom sporočilo, da potrebujejo štiri prostovoljce in ponudilo 400 dolarjev za odstop od sedeža.

Ponudbo so povečali na 800 dolarjev in še vedno ni bilo prostovoljca, zato so sporočili, da bodo iz letala naključno odstranili štiri potnike, kar je pogosta praksa med letalskimi družbami, saj so leta 2015 na ta način z letal odstranile 46 tisoč potnikov. Trije izbrani potniki so letalo zapustili prostovoljno, 69-letni zdravnik za pljučne bolezni iz Kentuckyja David Dao pa ni hotel oditi. Povedal je, da ima zjutraj v ponedeljek naročene paciente in da mora domov.

Kabinsko osebje je poklicalo na pomoč letališke policiste. Prišli so trije in se z Daom nekaj časa prepirali, nato pa je eden zdravnika zagrabil za ovratnik in ga začel vleči proti izhodu. Drugi potniki so dogajanje snemali s svojimi telefoni. Zdravnik je bil ob tem poškodovan, med drugim ima prebito ustnico. Bil je na zdravljenju v bolnišnici v Chicagu.

Glavni izvršni direktor ameriške letalske družbe United Airlines Oscar Munoz se je v torek opravičil za nedeljsko nasilno odstranitev potnika z letala v Chicagu, potem ko se je v ZDA vsul plaz kritik, sprožile so se preiskave, delnice družbe pa so v torek izgubile skupaj milijardo dolarjev vrednosti.

Ne spreglejte