Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
15.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Natisni članek

sodišče kazen Sidney Holmes

Sreda, 15. 3. 2023, 15.58

1 leto, 1 mesec

To je mož, ki so ga po nedolžnem obsodili na 400 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Sidney Holmes | Sidney Holmes v solzah, potem ko so ga na sodišču po skoraj 35 letih spoznali za nedolžnega. | Foto Reuters

Sidney Holmes v solzah, potem ko so ga na sodišču po skoraj 35 letih spoznali za nedolžnega.

Foto: Reuters

Sidneyja Holmesa so leta 1988 aretirali, ker naj bi sodeloval v ropu na Floridi. Kljub nasprotujočim si izjavam je bil obsojen na kar 400 let zapora. Po skoraj 35 se je izkazalo, da je bil v zaporu po nedolžnem.

"To je nadrealistično," je Sidney Holmes povedal za NBC6 po tem, ko so ga izpustili. Sedeminpetdesetletnika so v ponedeljek izpustili iz zapora v okrožju Broward na Floridi. Holmes je bil skoraj 35 let nedolžen za zapahi, piše nemški medij Focus.

Nasprotujoče si izjave

19. junija 1988 se je pred trgovino z živili v okrožju Broward na Floridi zgodil oborožen rop. Storilca sta pobegnila z avtomobilom znamke oldsmobil. Holmesa so aretirali nekaj tednov pozneje na podlagi pričevanja priče. Brat ene od žrtev ga je videl v oldsmobile cutlassu iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil podoben vozilu za pobeg. Obvestil je brata, ta pa je nato poklical policijo.

Voznika so žrtve opisale kot razmeroma majhnega in težkega. Kljub temu so Holmesa, ki je bil visok 1,80 metra in je tehtal 83 kilogramov, prepoznali kot storilca in ga obsodili na 400 let zapora.

Nikoli ni obupal

Novembra 2020 je Holmes iz zapora stopil v stik s Floridskim projektom nedolžnosti s pomočjo oddelka za revizijo obsodb. Ta organizacija pomaga nedolžnim zapornikom priti iz zapora. "Nikoli nisem obupal," je Holmes povedal novinarjem, ki so ga čakali pred zaporom.

Preiskava je pokazala, da so bile razlike med Holmesovim avtomobilom in vozilom za pobeg prezrte. Razen zmotne identifikacije Holmesa ni nobenih dokazov, da je bil 57-letnik vpleten v rop. Način identifikacije bi bil tudi v nasprotju z zdajšnjo prakso. "Tožilci ga danes ne bi obtožili na podlagi teh dejstev," so v ponedeljek povedali tožilci.

Sodnik je razveljavil sodbo

Okrožni sodnik se je nato strinjal, da razveljavi Holmesovo kazen in ga izpusti. "Vedel sem, da bo ta dan prišel prej ali slej in danes je ta dan," je veselo rekel Holmes. Po izpustitvi je takoj objel svojo družino. "Konec je. Dolgo, dolgo, dolgo," je z olajšanjem rekla njegova sestra Nicole.

Ne spreglejte