Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2018,
10.01

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Natisni članek

Donald Trump vojska Afganistan talibani

Petek, 21. 12. 2018, 10.01

5 let, 4 mesece

Trump po Siriji ameriške sile umika tudi iz Afganistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Ameriška vojska v Afganistanu | Po poročanju ameriških medijev se bo v ZDA vrnilo več kot sedem tisoč od skupno 14 tisoč ameriških vojakov, ki delujejo v Afganistanu. | Foto Reuters

Po poročanju ameriških medijev se bo v ZDA vrnilo več kot sedem tisoč od skupno 14 tisoč ameriških vojakov, ki delujejo v Afganistanu.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bo iz Afganistana umaknil večje število ameriških vojakov, je povedal neimenovani vir v predsedniški administraciji. Po poročanju ameriških medijev bi se lahko domov vrnila več kot polovica od 14 tisoč vojakov. Trump je ta teden napovedal tudi umik ameriških sil iz Sirije.

"Odločitev je bila sprejeta. Zgodil se bo večji umik," je povedal neimenovani vir blizu ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Po navedbah časnikov Wall Street Journal in New York Times se bo v ZDA vrnilo več kot sedem tisoč od skupaj 14 tisoč ameriških vojakov, ki delujejo v Natovi misiji v podporo afganistanskim silam, v ločenih operacijah pa se borijo tudi proti terorizmu.

Ameriška vojska
Novice Bela hiša potrdila začetek umika ameriške vojske iz Sirije

Afganistanska vlada zaradi umika ZDA ni zaskrbljena

Za zdaj še ni jasno, ali sta bila posebni odposlanec ZDA za Afganistan Zalmay Khalilzad in afganistanska vlada predhodno obveščena o umiku dela ameriške vojske.

Iz urada afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija so medtem sporočili, da umik ameriških sil iz države ne bo vplival na varnost države, ki jo že zagotavlja afganistanska vojska. "Če se bodo umaknili iz Afganistana, to ne bo vplivalo na varnost, saj jo že štiri leta in pol zagotavlja afganistanska vojska," je povedal tiskovni predstavnik afganistanske vlade v Kabulu.

Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden napovedal tudi umik ameriških sil iz Sirije. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden napovedal tudi umik ameriških sil iz Sirije. Foto: Reuters

Khalilzad se je sicer ta teden v Abu Dabiju sestal s talibani, ki jih skuša mednarodna skupnost prepričati o pogajanjih z afganistanskimi oblastmi. Govorili naj bi tudi o dolgoletni zahtevi te skupine za umik tujih sil iz Afganistana. Posebni odposlanec si prizadeva, da bi mirovni dogovor dosegli do aprilskih predsedniških volitev.

James Mattis
Novice Nova košarica Trumpu: zapušča ga obrambni minister Mattis

Poznavalci razmer: Delni umik Američanov je taktična zmaga za talibane

Poznavalci razmer v Afganistanu so presodili, da delni umik ZDA pomeni veliko taktično zmago za talibane. "Bi razmišljali o prekinitvi ognja, če bi vaš glavni nasprotnik umaknil polovico svojih sil?" je vprašanje zastavil eden od tujih diplomatov v Kabulu, ki je želel ostati neimenovan.

Trump naj bi odločitev o delnem umiku ameriških sil iz Afganistana sprejel v torek, ko je Pentagonu sporočil, da namerava umakniti ameriško vojsko iz Sirije. Ta dva ukrepa bi lahko imela velike geopolitične posledice za regijo, še poudarjajo poznavalci.

Ne spreglejte