Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vatikan papež

Četrtek, 13. 6. 2013, 10.35

8 let

Po razkritju gejevskega lobija še rošade v vrhu Vatikana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek, ki je presenetil s priznanjem, da v Vatikanu obstaja gejevski lobi, je napovedal spremembe v Rimski kuriji. Med prvimi naj bi bil zamenjan državni tajnik.

Urad za medije Svetega sedeža domnevne izjave papeža o gejevskem lobiju ni niti potrdil niti ovrgel. Latinskoameriška in karibska konfederacija vernikov (CLAR), ki je na svoji spletni strani objavila, da je Frančišek spregovoril o gejevskem lobiju v Vatikanu, je naknadno sporočila, da ne more zagotovo pripisati teh besed papežu. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi ni želel komentirati vsebine pogovora papeža in predstavnikov CLAR-a, ki jih je papež sprejel 6. junija, češ da je šlo za zasebno srečanje.

O zasebnih obiskih pri papežu Vatikan ne izdaja uradnih sporočil. Udeleženci takšnih srečanj pa seveda lahko sporočijo, kaj so se pogovarjali s poglavarjem Rimskokatoliške cerkve, vendar je to njihova interpretacija tega, kar so videli in slišali. Po poročanju čilske spletne strani Reflexion y Liberacion, ki se je sklicevala na izjave članov CLAR-a, ki so bili v Vatikanu, je papež dejal, da v vatikanski "kuriji obstajajo svete osebe, pravi svetniki, vendar obstaja tudi struja korupcije. Krožijo tudi govorice o gejevskem lobiju. In te so resnične, saj obstaja. Moramo videti, kaj lahko naredimo."

O obstoju gejevskega lobija v Vatikanu se je posebej govorilo ob izbruhu afere Vatileaks, ko so v javnost pricurljali zaupni vatikanski dokumenti ter med drugim razkrili tudi korupcijo za vatikanskimi zidovi. Frančišek je prvi papež, ki je o korupciji javno spregovoril in jo označil za najhujši greh. Vplivnost gejevskega lobija pa naj bi bila vzrok za odločitev Benedikta XVI., da se upokoji.

Na avdienci s pripadniki CLAR-a naj bi 76-letni papež dodal, da so se med konkalvom, na katerem je bil izbran za naslednika Benedikta XVI., vsi kardinali, tudi on, zavzeli za reformo kurije. "Reform ne morem izvesti sam. Nisem najbolje organiziran in nisem dober v takšnih stvareh, vendar komisija kardinalov dela na tem," je dejal papež, ki je ustanovil komisijo osmih kardinalov z vsega sveta, da bi mu pomagali voditi Cerkev. Kardinali naj bi se prvič sestali oktobra.

Po izvolitvi Frančiška so vsi voditelji uradov Rimske kurije zadržali svoja mesta, tudi državni tajnik Tarcisio Bertone, vendar pa naj bi papež kmalu sprejel drugačne odločitve. Obstaja možnost, da bo papež komisijo prosil, naj se sestane že pred oktobrom, da bi lahko še pred koncem poletja imenoval nove vodje kongregacij in papeškega sveta. Med prvimi naj bi bil zamenjal Bertone, njegova zamenjava pa naj bi bil Giuseppe Bertello, eden izmed osmerice kardinalov v komisiji.

Ne spreglejte