Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2009,
16.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 16.47

8 let, 5 mesecev

Po gospodarskem zlomu odstopila islandska vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Posledice finančne krize so dodobra zamajale vladajočo koalicijo na Islandiji, razhajanj pa koalicijskima strankama ni uspelo premostiti niti na kriznih pogajanjih minuli konec tedna.

Islandski premier Geir Haarde je zato napovedal odstop islandske vlade. "Rad bi sporočil, da sva se s predsednico koalicijske Zavezniške stranke Ingibjorg Gisladottir dogovorila, da z vladno koalicijo ne bomo več nadaljevali," je povedal Haarde in dejal, da nima namena znova oblikovati vladne koalicije z drugimi parlamentarnimi strankami. Kot je dodal, bo islandskega predsednika Olafurja Ragnarja Grimssona zaprosil, naj vlado tudi uradno razpusti. Razkol v koaliciji zaradi gospodarske krize Veliko islandsko vladno koalicijo sta po volitvah leta 2007 oblikovali socialdemokratska Zavezniška stranka pod vodstvom Gisladottirjeve in Haardejeva konservativna Neodvisna stranka. Zaradi katastrofalnih učinkov svetovne finančne in gospodarske krize na Islandijo je bil razkol v koaliciji vse večji. Minuli konec tedna sta se vodstvi obeh strank sešli na posebnih kriznih pogajanjih, na katerih je Zavezniška stranka celo zahtevala prevzem premierskega položaja, na kar pa Haarde ni želel pristati.

"Ne moremo pristati na zahteve socialdemokratov po prevzemu premierskega položaja," je dejal Haarde in poudaril, da to ne bi bilo v skladu s koalicijsko pogodbo, ki so jo podpisali leta 2007 ob oblikovanju koalicijske vlade. Medtem je Gisladottirjeva, ki je bila v Haardejevi vladi tudi zunanja ministrica, poudarila, da bi vlada potrebovala bolj močno in vplivno vodstvo, saj "odziv vlade na finančno krizo v preteklih mesecih ni bil zadosten".

Haarde se ne bo več potegoval za premierski stolček Haarde je sicer že v petek po skoraj vsakodnevnih protestih zaradi nestrinjanja z vladno politiko glede soočanja s finančno krizo za 9. maj predlagal razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Kot je pojasnil, se zaradi zdravstvenih težav - minuli teden so mu zdravniki odkrili rakav tumor na grlu - na volitvah ne bo več potegoval za položaj premiera.

Kljub napovedi predčasnih volitev se je v soboto zvečer pred poslopjem islandskega parlamenta zbralo rekordnih 6000 protestnikov, ki so pozivali k takojšnjem odstopu celotne vlade. V nedeljo je nato s položaja ministra za trgovino odstopil Bjorgvin Sigurdsson, ki je pred tem tudi razrešil generalnega direktorja državnega organa za nadzor nad delovanjem finančnega trga (FSA) Jonasa Jonssona, kar je bila tudi ena od zahtev protestnikov.

Hud udarec islandskemu gospodarstvu Islandijo je svetovna finančna kriza močno prizadela. Popolnoma je porušila nekdaj cvetoči finančni sektor, čemur je sledil bankrot treh največjih državnih bank, ki jih je bila vlada zatem prisiljena nacionalizirati. Poleg tega je skokovito porasla inflacija nacionalne valute, krone, prebivalci pa so se začeli soočati z brezposelnostjo, ki je doslej domala niso poznali.

Ne spreglejte