Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa Slovenija

Nedelja, 10. 3. 2013, 20.39

8 let, 3 mesece

Planet TV: V Sloveniji smo glede obravnavanja plagiatorjev še daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prav pri tem, kako obravnavamo plagiatorstvo ter podobne goljufije ali kriminal, pa se Slovenci od nekaterih evropskih narodov precej razlikujemo.

Samo spomnimo na primer Hypo Banke. Reševanje tega primera so se naši severni sosedje lotili hitro in odločno. Medtem pa naši bankirji, ki so zapravili milijone, ne odgovarjajo nikomur. Podobno različno je tudi obravnavanje plagiatorstva.

Plagiatorstvo je poznano od pradavnine, ko so mojstri kopirali ornamente na glineni posodi, danes ni nič drugače. Razlike so v družbi. "Politik se mora zavedati, da je v javni službi, v kateri naj bi deloval v dobro državljanov, ki jim dolguje popolno odkritost. V nasprotnem primeru naj bo tako odgovoren in odstopi," Carmen Quantilla, poslanka iz Španije.

Pri nas ni praksa, da bi ljudje na položajih zaradi goljufij, plagiatorstva odstopili, v drugih državah je drugače. "Plagiatorstvo je zavrženo dejanje," je povedal slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl.

"Če se izkaže, da so goljufali, ne smejo nadaljevati s svojim delom," je prepričana britanska poslanka v Evropskem parlamentu Detta Baroness O'Cathain.

V Romuniji pa še vedno vlada plagiator Victor Ponta. "Obtožen je bil, da je dobesedno prepisal dele svojega doktorata," je povedal romunski evroposlanec Marian Vasiljev.

Pri nas pa se nekaterim ni treba bati sankcij predvsem zaradi dvojnih meril. "V naši stranki, v našem krogu bi morala biti ta neka zavednost dovolj visoka, da ne bi bilo treba čakati, da postane zadeva javni škandal," je še povedal Vajgl.

Bratuškova je namreč leta 2008 kandidirala za poslanko na listi stranke Zares, ki ji pripada Vajgl. "Jaz ne mislim, da gre tukaj za resen očitek," je prepričan Vajgl. Druge plagiatorje pa Vajgl vendarle pouči: "Prepisovati se ne sme in brez navajanja virov se ne sme citirati nič."

Od Velike Britanije, Nemčije in Španije smo, kar se obravnavanja plagiatorjev tiče, še daleč, Romunija nam je bližje.

Ne spreglejte