Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Donald Trump Japonska grožnja jedrsko orožje ZDA Severna Koreja

Nedelja, 5. 11. 2017, 12.40

6 let, 5 mesecev

Pjongjang: Lahkomiselne Trumpove izjave lahko vodijo v jedrsko katastrofo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Trump na Japonskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom ameriških vojakov na Japonskem opozoril, da "noben diktator in noben režim" ne smeta podcenjevati odločenosti ZDA. V Tokiu se je Trump srečal tudi z japonskim premierjem Šinzom Abejem, v središču njegove desetdnevne azijske turneje pa bodo trgovinski odnosi in grožnja, ki jo za svetovno varnost pomeni Severna Koreja.

"V preteklosti so nas večkrat podcenjevali. To ni bilo dobro zanje, mar ne? Nikoli ne bomo popustili pri obrambi naših ljudi, naše svobode in naše velike ameriške zastave," je v nagovoru ameriškim vojakom v letalskem oporišču Jokota blizu Tokia sporočil Donald Trump.

Trump: Želimo si, da nam Putin pomaga

Pred tem je novinarjem na letalu, s katerim sta s prvo damo Melanio Trump pripotovala s Havajev, dejal, da med turnejo pričakuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter da si ZDA želijo pomoči Putina pri Severni Koreji. 


Preberite še:

-> Evropa je že v dosegu raket Severne Koreje

-> ZDA nikoli ne bodo sprejele Severne Koreje kot jedrske sile

-> Kako dolgo bi Kimova vojska zdržala proti Trumpovi?


"Želimo, da bi Putin pomagal pri Severni Koreji," je dejal ameriški predsednik. Srečanje med voditeljema bi se lahko zgodilo v Vietnamu, kjer se bo Trump udeležil srečanja voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (Apec).

Ob tem je Trump dodal, da je Severna Koreja velika težava za ves svet, ki si ga ZDA želijo rešiti. Ob tem je poudaril, da so Severni Korejci dobri ljudje. "Mislim, da so zelo dobri ljudje, da so delavni in precej bolj topli ljudje, kot misli svet. Upam, da se bo vse uredilo za vse," je povedal.

Donald in Melania Trump ob prihodu na uradni obisk na Japonsko. | Foto: Reuters Donald in Melania Trump ob prihodu na uradni obisk na Japonsko. Foto: Reuters

V Tokiu si želijo okrepiti zavezništvo z ZDA

Severna Koreja bo tudi ena od osrednjih tem pogovorov z japonskim premierjem Šinzom Abejem, s katerim je Trump v prijateljskem vzdušju že odigral partijo golfa. Abe je kot glavno temo pogovorov s Trumpom prav tako navedel Severno Korejo.

"Želimo si vzeti čas za razpravo o različnih mednarodnih izzivih, med katerimi je na prvem mestu severnokorejsko vprašanje," je dejal japonski premier in Trumpov obisk na Japonskem označil za zgodovinski dogodek. Po njegovih besedah želijo v Tokiu "še bolj okrepiti ameriško-japonsko zavezništvo, utemeljeno na zaupanju in prijateljstvu s predsednikom Trumpom".

Ameriški predsednik je ob tem dejal, da je Japonska "dragocen in pomemben partner ZDA". Trump se bo v okviru srečanja na Japonskem med drugim udeležil tudi srečanja z družinami japonskih državljanov, ki jih je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim.

Donald Trump in Šinzo Abe sta v svojih izjavah poudarila pomen tesnih ameriško-japonskih odnosov. | Foto: Reuters Donald Trump in Šinzo Abe sta v svojih izjavah poudarila pomen tesnih ameriško-japonskih odnosov. Foto: Reuters

Pjongjang: Izjave duševno nestabilnega predsednika lahko vodijo v katastrofo

Medtem so v Pjongjangu ameriškega predsednika posvarili pred njegovimi lahkomiselnimi izjavami. Časnik vladajoče stranke Rodong Sinmun je ob začetku Trumpove azijske turneje zapisal, da si nekateri Američani želijo odstavitve Trumpa, ker bi ostre izjave tega "duševno nestabilnega" predsednika lahko privedle do jedrske katastrofe na ameriški celini.

Pri omenjenem časniku so ob tem navedli stališče predsednika senatnega odbora za zunanje odnose Boba Corkerja in več drugih ameriških javnih osebnosti, ki menijo, da Trump nesmiselno krepi napetosti s Severno Korejo. Kljub temu pa se Trump ni spametoval in še naprej "provocira Severno Korejo z neumnimi komentarji", še poroča omenjeni časnik.

Ob tem napoveduje, da bo Severna Koreja ZDA v primeru, da bodo ravnale lahkomiselno, "odločno in neusmiljeno kaznovala z mobilizacijo vseh svojih sil".

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v zadnjem obdobju okrepil sovražno retoriko proti Trumpu. | Foto: Reuters Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v zadnjem obdobju okrepil sovražno retoriko proti Trumpu. Foto: Reuters

Napetosti na Korejskem polotoku so se okrepile, potem ko je komunistična država sredi septembra izvedla šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus ter poskusno izstrelila več raket, ki bi lahko dosegle tudi ameriško ozemlje. Napetosti so se nevarno stopnjevale tudi zaradi besedne vojne med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kimom Džongom Unom.

Svojo azijsko turnejo bo Trump v torek nadaljeval v Južni Koreji, kjer proti njegovemu obisku že protestirajo, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Ne spreglejte