Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
7. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

4

Natisni članek

nepremičnine Jugoslavija nasledstvo veleposlaništvo Slovenija

Torek, 7. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pet nepremičnin SFRJ kmalu na prodaj, del milijonov tudi Sloveniji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

4

veleposlaništvo, Washington | Foto MZZ

Foto: MZZ

V okviru sporazuma o vprašanju nasledstva naj bi predvidoma še letos prodali pet nepremičnin, nekdanjih veleposlaništev in rezidenc SFRJ. Cenitve nepremičnin potekajo, po nekaterih ocenah bi lahko iztržili okoli 61 milijonov evrov.

V državnem zboru danes poteka mednarodna konferenca ob 15. obletnici podpisa sporazuma o nasledstvu po nekdanji SFRJ. 

V skladu s sporazumom, ki so ga poleg Slovenije podpisale še Hrvaška, BiH, Makedonija in tedanja Zvezna republika Jugoslavija, bo Sloveniji pripadel 14-odstotni delež dobička od prodaje predstavništev in rezidenc SFRJ v New Yorku, Bonnu, Bernu in Tokiu.

Na sestanku v Skopju v začetku aprila so se predstavniki naslednic dogovorili, da bodo prodali šest nepremičnin. Ob podpisu sporazuma pred 15 leti so bile skupaj ocenjene na 42,7 milijona dolarjev (37,5 milijona evrov) - Sloveniji bi po tej cenitvi pripadlo 5,2 milijona evrov -, po poročanju hrvaškega Dnevnika, ki se sklicuje na njihovo zunanje ministrstvo, pa bi bila na trgu lahko njihova vrednost višja od 70 milijonov dolarjev (61,5 milijona evrov). V tem primeru bi Slovenija dobila okoli 8,6 milijona evrov.

Države naslednice so se dogovorile, da bo vsaka med njimi prevzela prodajo določene nepremične. Trenutno poteka pridobivanje cenitev tržne vrednosti, v naslednji fazi pa bo prek oglasa izbrana svetovno uveljavljena nepremičninska agencija z ustreznimi referencami, najmanj sto milijoni dolarjev prometa z nepremičninami v zadnjih treh letih in predstavništvi ali partnerskimi agencijami v vsaki od držav, kjer stojijo nepremičnine. Izbrana agencija bo vodila prodajo vseh nepremičnin, pri čemer bo imela prednost prodaja na dražbi, so pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Tokio
Veleposlaništvo in rezidenca
Uporabna površina: 1.726 kvadratnih metrov
V sporazumu ocenjena vrednost: 16 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov)


New York
Stalno predstavništvo pri ZN
Uporabna površina: 1.679 kvadratnih metrov
V sporazumu ocenjena vrednost: 11,8 milijona dolarjev (10,4 milijona evrov)


New York
Rezidenca stalnega predstavnika pri ZN
Uporabna površina: 216 kvadratnih metrov
V sporazumu ocenjena vrednost: 1,8 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov)

Med nepremičninami je najbolj zanimivo stanovanje na Park Avenue na Manhattnu, o katerem je pred leti pisal New York Post in ga ocenil na 20 milijonov dolarjev, čeprav je nevzdrževano in v zelo slabem stanju. Stanovanje na elitni lokaciji je leta 1975 SFRJ kupila za sto tisoč dolarjev (88 tisoč evrov). Stanovanje na 216 kvadratnih metrih ima 14 prostorov, od tega šest spalnic in štiri kopalnice. Potem ko ga je leta 1992 zapustil zadnji stanovalec, zadnji veleposlanik, ki je v ZN predstavljal Jugoslavijo, Hrvat Darko Silović, je stanovanje brez prebivalcev.


Bern
Veleposlaništvo in rezidenca
Uporabna površina: 1.758 kvadratnih metrov
V sporazumu ocenjena vrednost: 7,7 milijona dolarjev (6,8 milijona evrov)


Bonn
Veleposlaništvo
Uporabna površina: 2.392 kvadratnih metrov
V sporazumu ocenjena vrednost: 5,4 milijona dolarjev (4,7 milijona evrov)


Slovenija zainteresirana za nove nepremičnine

Nepremičnine je po razpadu SFRJ uporabljala ZRJ oziroma danes Srbija. Od skupaj 123 nepremičnin, popisanih v sporazumu o nasledstvu, je Slovenija do zdaj dobila okoli 70 odstotkov diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki ji pripadajo po nasledstvenem sporazumu. Slovenija tako že ima objekte v Washingtonu, Celovcu, Milanu, Rimu, Maroku, Maliju, Braziliji, Sao Paolu in Dar Es Salaamu. V Skopju je naša država v zvezi z nadaljnjimi delitvami izrazila interes za stanovanji SFRJ v Rimu in Trstu (Italija), veleposlaništvo SFRJ v Montevideu (Urugvaj), veleposlaništvo SFRJ v Džakarti (Indonezija), za svoj delež v naravi v primeru fizične delitve velikih kompleksov SFRJ v New Delhiju (Indija) in Moskvi (Ruska federacija) ter za veleposlaništvo/rezidenco v Adis Abebi (Etiopija).

Letos dobimo šest nepremičnin

Slovenija bo na začetku julija od Srbije, ki uporablja večino predstavništev SFRJ oz. je odgovorna za vzdrževanje neuporabljenih nepremičnin, prevzela nepremičnini v Braziliji, predvidoma konec avgusta in septembra v Tanzaniji in Maroku, nazadnje pa v Maliju, so potrdili na MZZ. Sprejemanje odločitve o nadaljnjem ravnanju s posameznimi nepremičninami poteka, odločajo pa se o uporabi za lastne potrebe, oddaji v najem ali prodaji, so dodali. Njihova trenutna tržna vrednost še ni znana, so pa bile te nepremičnine leta 1991 skupno vredne 3,8 milijona sukcesijskih dolarjev.

Ne spreglejte