Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2014,
17.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 1. 2014, 17.09

8 let, 3 mesece

Perković v rokah nemškega pravosodja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška je nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške varnostne službe Josipa Perkovića izročila nemškim pravosodnim organom.

Do izročitve prihaja dobrega pol leta po tem, ko je Nemčija Hrvaški poslala zahtevo za njegovo izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga. Perković je že priletel v München.

Hrvaški policisti so danes okoli 10. ure zjutraj prišli po Perkovića na njegov dom v Zagrebu. Hrvaško ustavno sodišče je medtem objavilo, da je zavrnilo pritožbo Perkovićevih odvetnikov in zahtevo za začasno zadržanje izročitve. Perkovića so nato odpeljali do zagrebškega letališča, kjer so ga prevzeli nemški policisti. Malo pred 14. uro so ga z rednim letom nemškega prevoznika Lufthansa odpeljali v München, kamor je prispel slabo uro kasneje.

"Predaja Perkovića še ne pomeni tudi dokončne predaje" Hrvaško vrhovno sodišče je sicer minuli petek pravnomočno potrdilo, da ni nobenih ovir za izročitev Perkovića, ki ga v Münchnu čaka sojenje zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983. Perkovićev odvetnik Ante Nobilo je po izročitvi klienta sklical novinarsko konferenco, na kateri je poudaril, da predaja Perkovića še ne pomeni tudi dokončne predaje, saj "pravna bitka" še sledi.

Potrdil je, da bo imel Perković v Münchnu nemškega odvetnika, s katerim bosta skupaj dokazovala, da je nekdanji obveščevalec nedolžen. Ponovil je, da obstajajo dokazi o lažnem pričanju glavne priče na sojenju za umor Đurekovića, ki je potekalo leta 2008 v Nemčiji. Takrat je bil za ta umor na dosmrtni zapor obsojen Krunoslav Prates, ki naj bi sodeloval s Perkovićem.

Glavna priča je bil nekdanji pripadnik jugoslovanske varnostne službe Vinko Sindičić, ki naj bi Nobilu pred kratkim uradno potrdil, da je bil med sojenjem v Nemčiji pod pritiskom nemških obveščevalnih služb.

"Sojenje v Nemčiji bo bolj nevtralno, ko bi bilo na Hrvaškem" Čeprav je Nobilo v pritožbah trdil, da Perković v Nemčiji ne bo deležen poštenega sojenja, pa je glede tega dejal, da bo sojenje v Nemčiji vendarle bolj nevtralno, kot bi bilo na Hrvaškem. Nobilo vztraja, da so hrvaška sodišča sprejela nezakonite odločitve glede Perkovića, kar pomeni, da na Hrvaškem ne bi imel poštenega sojenja. Za razliko od Perkovića pa Hrvaška Nemčiji očitno ne bo izročila njegovega nadrejenega Zdravka Mustača, za katerega je sodišče ocenilo, da je primer zastaral.

Zaplet z izročitvijo Perkovića se sicer vleče že vse od konca junija lani, ko je sabor tik pred vstopom Hrvaške v EU s t.i. lex Perković časovno omejil izročanje svojih državljanov na podlagi evropskega pripornega naloga. Po pritisku iz Bruslja, ki je celo grozil s sankcijami, so to omejitev ukinili in s tem odprli pot za obravnavo nemške zahteve za izročitev Perkovića.

Ne spreglejte