Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2014,
19.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Nemčija

Petek, 17. 1. 2014, 19.22

7 let, 12 mesecev

Hrvaška: usoda Josipa Perkovića bo znana prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaško vrhovno sodišče je odločilo o pritožbah na odločitev o izročitvi nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške varnostne službe Josipa Perkovića Nemčiji.

Tiskovni predstavnik sodišča Dražen Tripalo je sporočil, da bodo odločitev objavili prihodnji teden, potem ko bodo obvestili prvostopenjsko sodišče in strani v postopku.

"Pravnomočno odločitev je treba še pisno pojasniti in jo poslati županijskemu sodišču, ki bo obvestilo stranki v postopku. Šele potem bo možno javno objaviti današnji odločitev. Pričakujem, da se bo to zgodilo prihodnji teden," je za medije izjavil Tripalo.

Hrvaško tožilstvo zahtevalo vnovični postopek Na prvostopenjsko odločitev o izročitvi Perkovića Nemčiji zaradi umora hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983 se je poleg Perkovićevih odvetnikov presenetljivo pritožilo tudi hrvaško tožilstvo.

Tako Perkovićevi odvetniki kot tožilstvo so trdili, da je prvostopenjsko sodišče napačno ocenilo, ko je odločilo, da ni prišlo do zastaranja primera. Hrvaško tožilstvo je zahtevalo vnovični postopek.

Perkovićevi odvetniki trdijo, da je nastopilo absolutno zastaranje primera Čeprav je hrvaško tožilstvo nastopilo kot predstavnik nemškega pravosodja, so pojasnili, da so se morali pritožiti zaradi pravilnega izvajanja zakona. Trdijo, da je Perkovićev primer zastaral julija 1998, ko je minilo 15 let od umora Đurekovića. Sicer pa je zagrebško županijsko sodišče poudarilo, da primer ni zastaral po nemških zakonih.

Perkovićevi odvetniki trdijo, da je nastopilo absolutno zastaranje primera, in so napovedali, da se bodo pritožili na ustavno sodišče, če ne bodo zadovoljni s pravnomočno razsodbo vrhovnega sodišča.

Nemčija zahteva izročitev tudi Zdravka Mustača, ki je bil nekoč nadrejen Perkoviću. Sodišče v Veliki Gorici je prejšnji teden zavrnilo izročitev Mustača zaradi zastaranja primera, a se tožilstvo ni pritožilo.

Pritožbo Đurekovićeve družina je sodišče v Veliki Gorici zavrnilo z obrazložitvijo, da svojci žrtve niso bili stranka v postopku. Pričakovati je, da bo sodišče kmalu tudi pravnomočno zavrnilo zahtevo za izročitev Mustača.

Ne spreglejte