Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2014,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 1. 2014, 15.36

8 let

Josip Perković bo na odločitev o izročitvi čakal na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunajobravnavni svet zagrebškega županijskega sodišča je ugodil pritožbi odvetnika nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipa Perkovića zaradi odreditve pripora.

Perkovića bodo posledično izpustili na prostost, kjer bo počakal na odločitev o izročitvi, ki jo zahteva Nemčija. Sodišče je določilo le varnostne ukrepe, kot so odvzem osebne izkaznice in prepoved zapustitve bivališča, kar je v Perkovićevem primeru Zagreb.

Odločitev sodišče sprejelo le nekaj ur po prejemu pritožbe Odločitev o njegovi izpustitvi na prostost je sprejelo le nekaj ur po prejemu pritožbe Perkovićevega odvetnika Anta Nobila na sredino odločitev sodnika o priporu. V njej je Nobilo med drugim trdil, da sodnik ni pojasnil, zakaj so Perkovića sploh zaprli v preiskovalni pripor.

Perkovića so prijeli v sredo, ko je Hrvaška razveljavila časovno omejitev za izročitev svojih državljanov na podlagi evropskega pripornega naloga. Nemčija bremeni Perkovića, da je sodeloval pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1982.

Prijeli tudi drugega nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske obveščevalne službe Poleg Perkovića so zaradi istega kaznivega dejanja v sredo prijeli tudi drugega nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske obveščevalne službe Zdravka Mustača, ki se je tudi pritožil na odločitev o priporu. O njegovi pritožbi bo odločalo sodišče v Veliki Gorici prihodnji teden. Nemčija je zahtevala tudi izročitev Mustača.

Nobilo je napovedal, da se bo pritožil tudi na morebitno odločitev o izročitvi Perkovića, ker ocenjuje, da je primer "absolutno zastaral". Spomnil je, da so na Hrvaškem pred leti dvakrat zavrnili kazenske ovadbe proti Perkoviću zaradi umora Đurekovića.

Tudi o izročitvi Nemčiji Županijsko sodišče je sporočilo, da bo zunajobravnavni svet ob navzočnosti strank v postopku odločal tudi o izročitvi Perkovića Nemčiji. Hrvaški mediji ugibajo, da se bi to lahko zgodilo že v prvi polovici prihodnjega tedna. Kot so še sporočili s sodišča, bo nato o morebitni pritožbi na njihovo odločitev odločalo vrhovno sodišče, in sicer v roku treh dni po prejemu dokumenta o odločitvi.

Sicer pa je Nobilo že napovedal, da se bodo pritožili na ustavnem sodišču, če ne bodo zadovoljni s pravnomočno razsodbo.

Nobilo je tudi povedal, da je bil Perković med priporom za nekaj ur v bolnišnici zgolj zaradi rutinskega zdravniškega pregleda.

Ne spreglejte