SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji agent Udbe naj bi lažno pričal proti Perkoviću

1

termometer

Nekdanji pripadnik jugoslovanske varnostne službe (Udbe) Vinko Sindičić je zatrdil, da je na sojenju za umor Stjepana Đurekovića leta 2008 v Münchnu lažno pričal.

Na sojenju je pričal proti nekdanjim visokim uradnikom Udbe Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču. Sindičićevo izjavo je objavil Perkovićev in Mustačev odvetnik, Anto Nobilo. Popustil pod pritiskom nemške obveščevalne službe? Sindičić je v svoji izjavi, ki je bila overjena pri notarju v Italiji 31. decembra lani, zatrdil, da je na sojenju za umor hrvaškega izseljenca Đurekovića lažno bremenil Perkovića in Mustača ter Krunoslava Pratesa, ki je bil takrat obsojen na dosmrtni zapor. Sindičić je po besedah Nobila v izjavi zatrdil, da je to storil pod pritiskom nemške obveščevalne službe.

Nobilo je pojasnil, da Sindičićeva izjava ni tako pomembna za pritožbo na odločitev zagrebškega sodišča o izročitvi Perkovića Nemčiji, bo pa pomembna, če bi prišlo do sojenja Perkoviću.

Hrvaško sodišče je po drugi strani zavrnilo izročitev Mustača, ki jo je na podlagi evropskega pripornega naloga zaradi sodelovanja pri umoru Đurekovića na Bavarskem leta 1983 tudi zahtevala Nemčija.

Sindičić nedosegljiv za hrvaško pravosodje Perković in Mustač sta konec lanskega leta na reškem sodišču kazensko ovadila Sindičića zaradi lažnega pričanja na sojenju v Nemčiji. Hrvaško sodišče je sprožilo postopek, a je Sindičić nedosegljiv za hrvaško pravosodje. Neuradno naj bi bil na zdravljenju v Italiji, kjer živi tudi njegova partnerica.

Hrvaški mediji ugibajo, da bo hrvaško vrhovno sodišče do konca tedna odločilo o izročitvi Perkovića. Na nepravnomočno odločitev o izročitvi se je v torek nepričakovano pritožilo tudi hrvaško tožilstvo, ki je v postopku sicer zahtevalo izročitev Perkovića Nemčiji.

Kot so pojasnili, bi sodišče moralo upoštevati dejstvo, da za umor Đurekovića po hrvaških zakonih velja zastaranje postopka. Prvostopenjsko sodišče je nepravnomočno odločilo izročiti Perkovića, ker umor Đurekovića ni zastaral po nemških zakonih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin