Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

parlament vlada

Petek, 10. 2. 2012, 17.25

8 let

Parlament BiH 16 mesecev po volitvah potrdil novo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V BiH se je vsaj formalno končala politična kriza. Predstavniški dom parlamenta BiH je namreč z veliko večino potrdil novi svet ministrov pod vodstvom premiera Vjekoslava Bevande.

Za novo vlado BiH so glasovali poslanci šestih strank, ki so dogovor o tem dosegli decembra lani.

Za vlado je tako glasovalo 26 poslancev, proti sedem, eden je bil vzdržan, preostalih osem od skupno 42 poslancev pa se zasedanja v Sarajevu ni udeležilo. Takoj po glasovanju je vlada že prisegla in se sestala na svoji prvi seji.

Ministri, ki ne uživajo zaupanja strokovne javnosti? Opozicijski poslanci so v današnji razpravi predvsem opozarjali, da vlado sestavljajo politično imenovani ministri, ki za vodenje svojih resorjev niso ustrezno podkovani in ne uživajo zaupanja strokovne javnosti.

Predstavniki šestih strank, ki ekipo Bevande podpirajo, so to zavrnili in vztrajali, da so novi ministri usposobljeni za nove naloge in da so se v preteklosti dokazali s svojim delom.

Kako so razdeljena ministrska mesta? Bevanda sicer prihaja iz stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH, ki ji pripada še en član novega kabineta, pravosodni minister Bariša Čolak. Iz stranke HDZ 1990 je medtem minister za človekove pravice in begunce Damir Ljubić.

Novi zunanji minister je Zlatko Lagumdžija, vodja večetnične SDP, predsednik glavnega odbora te stranke Damir Hadžić pa je postal minister za promet in komunikacijo. Iz bošnjaške SDA prihajata minister za obrambo Muhamed Ibrahimović in minister za varnost Sadik Ahmetović.

Srbska SNSD je postavila finančnega ministra, Nikolo Špirića, ki je doslej predsedoval svetu ministrov, ter Sredoja Novića za ministra za civilne zadeve. Prav tako srbski SDS pripada minister za zunanjo trgovino Mirko Šarović, še piše Hina.

Bevanda za evropsko integracijo BiH 55-letni Bevanda je ob imenovanju na položaj premiera 12. januarja kot najpomembnejše naloge vlade izpostavil evropsko integracijo BiH, notranjo varnost, krepitev gospodarstva, pa tudi sprejem zakona o restituciji in denacionalizaciji, izvedbo zakona o državnem premoženju in sporazuma o nasledstvu po nekdanji SFRJ, popis prebivalstva, končanje procesa vračanja beguncev ter krepitev človekovih pravic.

Bevanda je sicer prvi predstavnik hrvaškega naroda na čelu sveta ministrov BiH od konca vojne leta 1995.

Ne spreglejte