Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2016,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mehika maša

Nedelja, 14. 2. 2016, 9.24

8 let

Papež želi Mehiko brez izseljevanja in "trgovcev smrti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Papež Frančišek je danes v mestu Ecatepec v Mehiki daroval sveto mašo pred 300.000 verniki, ki jih je pozval, naj svojo državo osvobodijo izseljevanja in "trgovcev smrti".

Mehičane je pozval, naj Mehiko preoblikujejo v "državo priložnosti, iz katere se ne bo potrebno izseliti, da bi lahko sanjali (...) in kjer ne bo treba žalovati za moškimi in ženskami ter mladimi in otroki, ki so uničeni v rokah trgovcev smrti". Vernike je pozval tudi, naj se izogibajo skušnjavam, kot so bogastvo, nečimrnost in ošabnost. "Bratje in sestre, zapomnite si. Ne smemo govoriti s hudičem, ker nas bo premagal," je še dejal papež. "Samo božja beseda ga lahko premaga. Izbrali smo Jezusa in ne hudiča," je povedal.

Da bi se srečali s papežem, so noč preživeli na prostem Na ulicah mesta z 1,6 milijona prebivalci so papeža, ki se je po mestu popeljal s t. i. papamobilom, pričakale množice ljudi. Nekateri so, zato da bi se srečali s papežem, noč kljub nizkim temperaturam preživeli v improviziranih šotorih na prostem. Namesto na srečanje s predstavniki mehiške kulture se je papež Frančišek ob povratku iz Ecatepeca, ki leži v bližini glavnega mesta Ciudad de Mexico, odpravil v pediatrično bolnišnico Federico Gomez.

Tolažil ponižane in trpeče Prvi dan obiska v mehiški prestolnici pa je papež sklenil z mašo, kjer je med pridigo tolažil svojce ubitih v nasilju v državi, prežeti s korupcijo in grozljivimi zločini mamilarskih kartelov. Večerno mašo v baziliki, kjer hranijo tkanino s podobo črne matere božje, je obiskalo več tisoč ljudi, papež pa je na koncu v miru sam pomolil pred podobo "cesarice Amerik". Legenda pravi, da se je Marija leta 1531 prikazala revnim kmetom in njena podoba se je takrat vtisnila v tkanino.

Frančišek: Solze trpečih niso zaman Med pridigo je dejal, da solze trpečih niso zaman. "Kot se je Marija prikazala malemu Juanu, se še naprej razkriva vsem nam, še posebej tistim, ki se počutijo ničvredne. Bog je tisto jutro obudil upanje majhnih, trpečih, razseljenih ali zavrnjenih. Vsem, ki čutijo, da nimajo svojega prostora v teh deželah. Približal se je in se še naprej približuje trpečim, vendar trpežnim srcem številnih mater, očetov in starih staršev, ki so jim otroci odšli, ali se izgubili, ali so jih vzeli kriminalci," je med drugim povedal papež.

Ne spreglejte