SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež pozval k spoštovanju vseh ljudi

4

termometer

Kot je poudaril papež Benedikt XVI. med sveto mašo v baziliki svetega Petra, se mir začne s spoštovanjem drugih ne glede na njihovo narodnost, barvo kože, jezik ali vero.

Vrednote spoštovanja drugih bi se morali po besedah papeža učiti že od otroštva. Še posebej je izpostavil otroke, predvsem tiste, ki so bili kakorkoli prizadeti v vojnah. "Njihovi obrazi, spačeni od obupa in bolečine, so tih poziv k miru," je dejal papež. Prav otroci so po njegovih besedah dokaz, da smo vsi ljudje bratje in sestre, saj se kljub razlikam jočejo in smejijo na enak način, imajo iste potrebe, spontano komunicirajo in se igrajo skupaj.

Pozval tudi k varovanju okolja Papež je pozval tudi k večji odgovornosti do okolja. Kot je dejal, pomanjkanje osveščenosti o zdravju planeta ni nič manj zaskrbljujoče kot vojne, mednarodni in regionalni konflikti, teroristični napadi in kršitve človekovih pravic. Samo s sodelovanjem vsega sveta in prizadevanji vsakega posameznika lahko preprečimo uničenje Zemlje, je menil. Da bi omogočili bolj miren svet, bi morali po mnenju svetega očeta vsi spoštovati načelo globalne solidarnosti ter imeti "širok in globalen pogled na svet". Trenutna okoljska kriza ob tem po besedah papeža ponuja "zgodovinsko priložnost" za oblikovanje skupnega odgovora na globalne krize.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin