Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
7.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 7.12

8 let, 5 mesecev

Papež obsodil potrošništvo in napačne vzore mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Papež Benedikt XVI. je danes prvič med svojim obiskom v Avstraliji nagovoril udeležence svetovnega dneva mladih. V nagovoru je ostro napadel pop kulturo, potrošništvo in napačne vzornike mladih.

Papež je v nagovoru mlade romarje iz Avstralije in tujine spomnil na držo apostolov, ki so v svojem času v ospredje stopili z nasprotovanjem "pokvarjenosti v kulturi, ki jih je obkrožala", ko so vzpostavljali cerkev. "Naš svet je postal utrujen od pohlepa, izkoriščanja in razdvajanja, utrujen je zaradi napačnih idolov in zaradi bolečine lažnih obljub," je poudaril Benedikt XVI. Z moderno družbo je nekaj narobe 81-letni papež je poudaril, da številni znaki kažejo na to, da je z moderno družbo nekaj narobe. "V življenju, v naših skupnostih se srečujemo s sovražnostjo, z nečim nevarnim, kar zastruplja in razjeda kar je dobro, nas spreminja in izkrivlja namen, za katerega smo bili ustvarjeni," je poudaril papež. Ob tem je kot dva najpogostejša primera "sodobne bolezni" izpostavil odvisnost od drog in alkohola.

V svojem nagovoru se je najbolj neposredno doslej dotaknil tudi varovanja okolja. Dejal je, da človeštvo vire Zemlje zapravlja za zadovoljevanje svojih nenasitnih apetitov po materialnih dobrinah. "Morda neradi smo prišli do spoznanja, da smo planetu pustili neizbrisne brazgotine: erozija, krčenje gozdov, izrabljanje zemeljskih mineralnih in oceanskih virov; vse v želji, da bi nasitili potrošniško družbo," je poudaril v nagovoru mladim romarjem. Povedal je še, da so ga na dolgem letu v Avstralijo osupnili prečudoviti pogledi na Zemljo z letala in v njem zbudili nedoumljive občutke strahospoštovanja.

Podzrav predstavnikov avstralske oblasti Papeža so pred tem danes uradno pozdravili predstavniki avstralskih oblasti. Poglavarja rimskokatoliške cerkve sta sprejela avstralski premier Kevin Rudd in predstavnik britanske kraljice v Avstraliji, generalni guverner Michael Jeffery. Papež je na sprejemni slovesnosti izpostavil in pozdravil predvsem opravičilo, ki so ga avstralske oblasti februarja izrekle avstralskim staroselcem aboriginom za več kot dvesto let diskriminacije in zlorab. Na slovesnosti so med drugimi s tradicionalnimi plesi in pesmimi nastopili prav aborigini.

V sydneyjskem pristanišču papeža pozdravilo 150.000 mladih Medtem je Rudd že pred slovesnostjo za televizijsko mrežo Sky News izpostavil spolne zlorabe znotraj cerkve in dejal, da bi se rimskokatoliška cerkev morala odzvati prav na vsako tovrstno zlorabo, v katero bi bil vpleten duhovnik. Po sprejemu se je papež s čolnom odpeljal v sydneyjsko pristanišče, kjer ga je navdušeno pozdravila 150.000-glava množica mladih, ki se udeležuje svetovnega dneva mladih.

Glavni dogodek papeževega obiska v Avstraliji bo v nedeljo, ko bo Benedikt XVI. na hipodromu Randwick maševal ob 23. svetovnem dnevu mladih. Pričakujejo, da se bo dogodka udeležilo kar pol milijona vernikov. Papež bo obisk končal 21. julija, ko se bo srečal s prostovoljci svetovnega dneva mladih in imel še zadnji nagovor.

Ne spreglejte