Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
7.38

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
napad

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 7.38

8 let, 4 mesece

Pakistanske sile prevzele nadzor nad oporiščem v Karačiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pakistanske sile so po več kot 17 urah spopadov znova prevzele popoln nadzor nad glavnim oporiščem letalske mornarice v največjem pakistanskem mestu Karači.

Notranji minister Rehman Malik je sporočil, da je v spopadih umrlo deset vojakov in najmanj štirje napadalci. Malik je tako znižal število smrtnih žrtev med vojaki, saj je vojska pred tem sporočila, da je umrlo najmanj 12 vojakov. Dodal je še, da je bilo v spopadih ranjenih 15 vojakov.

Glede števila žrtev sicer vlada zmeda. Minister Malik je na novinarski konferenci sprva dejal, da so bili v spopadih ubiti vsi napadalci, nato pa je dejal, da so bili ubiti najmanj štirje napadalci. Skupno naj bi bilo napadalcev največ šest, tako da naj bi dva uspela zbežati, je dejal minister, a poudaril, da morajo to še preveriti. Da so umrli štirje napadalci, pa je potrjeno, je povedal in dodal, da je eden umrl ob sprožitvi eksploziva, ki ga je imel v suknjiču. Dodal je še, da so bili oblečeni v črno in so bili videti kot "liki iz Vojne zvezd".

Napadalci streljali z raketometi V zavetju noči so v nedeljo zvečer napadalci, oboroženi z granatami, raketami in avtomatskim orožjem, v oporišče prišli okoli 23. ure po lokalnem času s pomočjo lestve. Nato so se razpršili po oporišču ter streljali z raketometi in orožjem ter se skrili. Danes so bili ujeti v enem od poslopij, od koder so se obstreljevali s posebnimi enotami vojske in policije. Kot je povedal tiskovni predstavnik vojne mornarice Irfan ul Hak, so jih do popoldneva premagali, tako da je oporišče sedaj pod nadzorom vladnih sil.

Pred tem so tuje tiskovne agencije poročale, da je v oporišče po podatkih vojske vdrlo med deset in 15 teroristov, po podatkih pakistanskih talibanov pa med 15 in 20 borcev. V napadu sta bili uničeni tudi dve ameriški izvidniški letali.

Na varno spravili vseh 17 tujcev Malik je še povedal, da so po vdoru talibanov iz oporišča na varno spravili vseh 17 tujcev, ki so bili tam. Gre za enajst kitajskih in šest ameriških vzdrževalcev.

Maščevanje za smrt Osame bin Ladna Pakistanski talibani so prevzeli odgovornost za napad in poudarili, da gre za maščevanje za smrt vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, ki so ga ameriške sile ubile 2. maja v Pakistanu. Gre za Gibanje pakistanskih talibanov (TTP), ki je tesno povezano z Al Kaido in ki od leta 2007 izvaja smrtonosne napade po državi.

Najhujši napad od leta 2009 Napad je eden najbolj drznih v Pakistanu, ki ga že leta pretresa nasilje. Sposobnost upornikov, da vdrejo v visoko zavarovano vojaško oporišče, pomeni dodaten udarec za že tako osramočeno pakistansko vojsko zaradi enostranske ameriške akcije, v kateri je bil bin Laden ubit na ozemlju Pakistana. Pomeni tudi najhujši napad na kako pakistansko vojaško oporišče, potem ko so uporniki oktobra 2009 zasedli poveljstvo vojske v vojaškem mestu Ravalpindi. Zasedba je trajala dva dni, ubitih pa je bilo 22 ljudi.

To je tudi že tretji večji napad pakistanskih talibanov od uboja bin Ladna. V eksploziji avtomobila bombe 20. maja je bil v Pešavarju ubit mimoidoči, lažje ranjena pa dva Američana z ameriškega konzulata. V dvojnem samomorilskem napadu 13. maja pred policijskim centrom za urjenje v mestu Šabkadar, 30 kilometrov severno od Pešavarja, pa je bilo ubitih 98 kadetov.

Ne spreglejte