Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
16.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Iran Slovenija obisk Borut Pahor Hasan Rohani Teheran

Torek, 22. 11. 2016, 16.32

6 let, 7 mesecev

Pahor z iranskim državnim vrhom za krepitev odnosov med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Borut Pahor Hasan Rohani Iran | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor se je prvi dan uradnega obiska srečal z iranskim državnim vrhom. Z gostiteljem, predsednikom Hasanom Rohanijem, sta potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za njihovo poglobitev.

Iranski predsednik je slovenskega kolega sprejel z vojaškimi častmi sredi snežnega meteža pred predsedniško palačo v Teheranu. Pahor se je srečal tudi z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem.

Rohani: Podpora Slovenije pri jedrskem sporazumu je zelo dragocena

Predsednika sta v pogovorih na štiri oči in ob navzočnosti delegacij največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju, kriznim žariščem po svetu in dogovoru o iranskem jedrskem programu.

Pahor je v izjavi za medije po srečanju dejal, da je prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Iranu znamenje novega poglavja v sicer dobrih odnosih med dvema narodoma in državama. Kot je dejal, so pogovori z iransko delegacijo potrdili visoka pričakovanja od tega obiska.

Pahor je pohvalil iranske oblasti za iskrenost v prizadevanjih za sklenitev dogovora o jedrskem programu s šesterico velikih sil. Ob tem je pozval vse, ki so pripomogli k temu dogovoru, tudi Evropsko unijo, da ostanejo zvesti temu dogovoru in da ta dogovor ostane eden od signalov, da je zapletena vprašanja v mednarodni skupnosti mogoče reševati po mirni in diplomatski poti.

Rohani je poudaril, da je zelo pomembno, da se okrepi jedrski sporazum, podpora Slovenije pri tem pa je po njegovih besedah zelo dragocena.

Slovenija v Teheranu znova odpira svoje veleposlaništvo in s tem poskuša še izboljšati odnose z Iranom.  | Foto: Daniel Novakovič/STA Slovenija v Teheranu znova odpira svoje veleposlaništvo in s tem poskuša še izboljšati odnose z Iranom. Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenija znova odpira veleposlaništvo v Teheranu

"Ureditev tega vprašanja ter otoplitev odnosov med mednarodno skupnostjo in Iranom omogočata tudi Sloveniji, da znova vzpostavi čim boljše politične, gospodarske in druge odnose med narodoma in državama," je poudaril Pahor. Dodal je, da Slovenija v ta namen znova odpira veleposlaništvo v Teheranu.

Rohani je pozdravil odločitev Slovenije za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva v Iranu in poudaril, da to kaže na izjemno odločenost obeh držav, da okrepita medsebojne odnose.

Iran pripisuje velik pomen odnosom z Evropsko unijo

Pahor se je zavzel za to, da državi po precej skromnem gospodarskem sodelovanju v zadnjih letih storita vse, da se blagovna menjava poveča na raven pred zamrznitvijo odnosov, ko je dosegla skoraj sto milijonov evrov. Slovenska podjetja so svoja prizadevanja za povečanje menjave izkazala tudi z odprtjem svojega predstavništva v Teheranu, je dejal Pahor.

Rohani je poudaril, da Iran pripisuje velik pomen odnosom z Evropsko unijo. Današnje srečanje je bilo dodaten korak k okrepitvi teh odnosov ter dodaten korak k okrepitvi in razširitvi odnosov s Slovenijo.

Štiri slovenska podjetja prehitela državo

Ob robu Pahorjevega obiska je v Teheranu potekala slovensko-iranska poslovna konferenca, ki se je je udeležilo več kot 50 slovenskih in okoli 100 iranskih gospodarstvenikov. Udeležence je nagovoril tudi Pahor, ki je Irancem zagotovil, da je Slovenija stabilna država. Izrazil je željo, da bi državi čim prej spet dosegli raven blagovne menjave pred zaostritvijo sankcij proti islamski republiki.

Slovensko-iranske poslovne konference se je udeležilo več kot 50 slovenskih in okoli 100 iranskih gospodarstvenikov. | Foto: Daniel Novakovič/STA Slovensko-iranske poslovne konference se je udeležilo več kot 50 slovenskih in okoli 100 iranskih gospodarstvenikov. Foto: Daniel Novakovič/STA

Štiri slovenska podjetja - Duol, Riko, Iskratel, Comita - so prehitela državo in že januarja v iranski prestolnici odprla skupno predstavništvo. Na konferenci so bile podpisane tudi štiri pogodbe med slovenskimi in iranskimi podjetji, predvsem na področju energetike.

Udeležence foruma je nagovoril tudi iranski minister za energetiko Hamid Čičjan, ki je med prednostmi Irana izpostavil 80-milijonski trg ter mlado in visoko izobraženo delovno silo. Poudaril je tudi, da je Iran bogat z naravnimi viri, zato bi lahko igral pomembno vlogo pri dobavi energije drugim državam.

Ne spreglejte