Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
15. 10. 2014,
12.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 15. 10. 2014, 12.56

8 let, 5 mesecev

Oscar Pistorius bi lahko v zaporu postal žrtev posilstva

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Obramba Oscarja Pistoriusa, ki je bil spoznan za krivega nenaklepnega uboja svojega dekleta, še ta teden pa naj bi mu izrekli kazen, je prepričana, da bi ga zaporna kazen zlomila.

Paraolimpijec Oscar Pistorius ne bi smel v zapor, saj bi mu prestajanje kazni v prenatrpanih južnoafriških zaporih lahko pustilo dolgotrajne posledice, trdi njegova obramba in dodaja, da obstaja velika verjetnost, da klient v zaporu postane žrtev posilstva tolp in številnih bolezni. Pistoriusu grozi do 15 let zapora, a bi se lahko rešetkam tudi izognil.

Droge, posilstva, tuberkuloza in širjenje aidsa v južnoafriških zaporih V južnoafriških zaporih invalidom veliko nevarnost predstavljajo še droge, tolpe in izrojene oblike spolnosti. Zaradi prostorske stiske in slabih higienskih razmer se pojavlja tuberkuloza, problematično pa je tudi širjenje aidsa.

"Zaporna kazen bi Pistoriusa zlomila in mu vzela prihodnost. Kako lahko trdite, da ne bo postal žrtev posilstva s strani tolp," je na sodišču v Pretorii dejala Pistoriusova odvetnica Annette Vergeer, ki ga na vsak način poskuša rešiti pred zaporom in v zameno predlaga hišni zapor ter družbenokoristno delo.

27-letni atlet, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, bi po mnenju obrambe tudi s težavo hodil po spolzkih zaporniških hodnikih.

Po mnenju predstavnika južnoafriških zaporov, socialnega delavca Joela Maringo, bi moral Pistorius v hišnem zaporu preživeti tri leta, dvakrat na mesec pa bi po osem ur opravljal družbenokoristno delo. Meringa je zatrdil, da bi to prispevalo k Pistoriusovi prevzgoji in spremembi vedenja.

Ne spreglejte