Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
10.20

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Italija Belgija Nizozemska Nemčija smrti Evropa veter neurje

Petek, 19. 1. 2018, 10.20

6 let, 3 mesece

Orkanski veter pustoši po Evropi. Najmanj 12 mrtvih. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Neurja, ki so v četrtek pustošila po zahodni Evropi, so zahtevala najmanj 12 življenj. Osem žrtev so našteli v Nemčiji, kjer sta umrla tudi dva gasilca. Potem ko sta bila v četrtek zaradi silovitega vetra močno motena železniški in letalski promet, so nemške železnice danes zjutraj sporočile, da so prvi hitri vlaki že na poti.

Neurje v Nemčiji. Video: AP


V Nemčiji so v četrtek obstali vsi hitri vlaki, odpovedani so bili številni notranji poleti. Iz nemških železnic so danes zjutraj sporočili, da so prvi hitri vlaki že na poti, bo pa trajalo še nekaj časa, da se bo promet povsem normaliziral. To je odvisno predvsem od tega, kako hitro bodo očistili železniške tire.

V Nemčiji sunki vetra tudi do 203 kilometre na uro

Neurje, ki so ga poimenovali Friederike, je v Nemčiji zahtevalo osem življenj, tudi dveh gasilcev, ki sta bila na intervenciji, in dveh voznikov tovornjakov. Še en voznik je umrl, ko je izgubil oblast nad vozilom in trčil v tovornjak.

V zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija je 59-letnega moškega pod seboj pokopalo drevo. V zvezni deželi Saška-Anhalt je 65-letnik umrl, ko je padel s strehe, na 34-letnika pa je padlo drevo.


Nevihta na Poljskem. Video: AP


Najmočnejši sunki vetra so v gorovju Harz dosegli tudi 203 kilometre na uro. Meteorologi so ocenili, da je bil to najhujši vihar, ki je prizadel Nemčijo po letu 2007.

Nizozemska: Na voznika v avtomobilu padlo drevo

Na Nizozemskem so v četrtek zaradi neurja razglasili rdeči alarm za večji del države. Na jugu države so sunki vetra dosegli do 140 kilometrov na uro. Vremenska ujma je zahtevala dve smrtni žrtvi. V mestu Olst na vzhodu države je moškega pod seboj pokopala veja, ki je padla z drevesa, drugi pa je umrl, ko se je na njegov avtomobil v bližini nemške meje podrlo drevo, je sporočila policija.

Zaradi močnega vetra so na amsterdamskem letališču Schipol za kratek čas ustavili ves promet, odpovedanih je bilo 320 poletov. Na letališču so morali zapreti dva glavna vhoda, ker je veter odtrgal del strehe s terminala.

Italija: Močan sunek vetra moškega odpihnil s strehe

V Belgiji je umrla voznica avtomobila, na katerega je med vožnjo skozi gozd 30 kilometrov jugovzhodno od Bruslja padlo drevo. V Antwerpnu so leteči predmeti poškodovali štiri ljudi.

Neurje je zajelo tudi več delov Italije, kjer je povzročilo gmotno škodo in zahtevalo smrtno žrtev. V mestu Crotone na jugu države je umrl moški, ki je z bratom splezal na streho hiše, da bi preveril škodo zaradi neurja. Močan sunek vetra ga je odpihnil s strehe.

Ne spreglejte