SiolNET. Novice Svet
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oprostili koroškega Slovenca, ki je na krajevno tablo prilepil slovenski napis

0,82

termometer

Avstrijska zastava
Foto: Reuters

Deželno sodišče v Celovcu je danes dokončno oprostilo 86-letnega koroškega Slovenca obtožb poškodovanja družbene lastnine, ker je na krajevno tablo poleg avstrijskega napisa Sielach nalepil še napis v slovenščini Sele. Sodišče ga je obtožb prvič oprostilo že marca lani, a se je tožilstvo na to pritožilo.

Afera koroška dečka Novice Koroška dečka: Razveljavili sodbo o skrbništvu

Vas Sele leži v občini Žitara vas oziroma Sittersdorf. Ta je bila uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami, kot je bilo dogovorjeno s kompromisnim dogovorom leta 2011 o postavitvi dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. A na seznamu ni bilo tudi vasi Sele, piše STA.

Ker se ni strinjal, je sam nalepil napis v slovenščini

Danes 86-letni koroški Slovenec se s tem ni strinjal in je na tablo, ki označuje ime naselja, kar sam nalepil še napis v slovenščini. Njegov odvetnik Rudi Vouk je to dejanje utemeljil s tem, da je bilo ob popisu leta 2001 v tej vasi več kot 15 odstotkov slovensko govorečih prebivalcev in bi zato morala biti tudi ta vas uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami.

Dejanje svoje stranke je tako označil za "legitimno dejanje političnega protesta", s katerim je moški želel opozoriti na zlorabo ustavnega določila in neupravičeno neenakovredno obravnavo njegove vasi v primerjavi z drugimi kraji s podobnim deležem slovensko govorečega prebivalstva. Vouk je imel zagovor pred prizivnim sodiščem v slovenščini, hkrati pa se je kar sam prevajal v nemščino, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin