Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Costa Concordia Francesco Schettino

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 16.40

8 let

Odvetniki kapitana nasedle Coste Concordie želijo ponovno preiskavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po poletnem premoru se nadaljuje sojenje kapitanu ponesrečene križarke Coste Concordie Francescu Schettinu. Njegovi odvetniki želijo, da bi na ladjo poslali ekipo strokovnjakov.

Odvetnik Francesco Pepe je dejal, da je zdaj, ko so ladjo dvignili v pokončni položaj, mogoče opraviti preiskavo na njenem krovu. Tako bi ugotovili, ali so k nesreči pripomogle tudi morebitne tehnične težave. "Resnico bomo lahko odkrili in razumeli le po novi preiskavi naprav, kot so generatorji za primer nuje, vodotesna vrata in sistemi za spuščanje rešilnih čolnov," je menil Pepe.

Kapitan krivdo preložil na krmarja Kapitan Francesco Schettino je obtožen uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora. Sam je danes krivdo za nesrečo pripisal krmarju iz Indonezije, ki naj bi napačno in prepozno izpolnil njegove ukaze.

Strokovnjak državnega tožilstva je pred tem na sodišču že zavrnil Schettinove navedbe. Pričal je, da je krmar sicer storil nekaj napak, a te niso bile odločilne za nesrečo. Tudi če bi se na ukaze odzval pravočasno, bi se trčenje vseeno zgodilo, je poudaril.

Ladijska družba si ne želi ponovne preiskave Schettino, ki si je v Italiji zaradi pobega s potapljajoče se ladje prislužil naziv "kapitan strahopetni", naj bi preblizu obale zapeljal zaradi posebnega pozdravnega manevra. Dvainpetdesetletni kapitan vztraja pri tem, da bi morala svoj del krivde prevzeti tudi lastnica ladje, družba Costa Crociere. Nekaj ljudi naj bi bilo namreč prisiljenih poskakati v ledeno mrzlo vodo, ker so se pojavile težave s spuščanjem rešilnih čolnov.

Odvetnik družbe Costa Crociere Marco De Luca je novinarjem danes zatrdil, da je bila prvotna preiskava ladje, opravljena pred začetkom sojenja, "izčrpna". Sodniki naj bi o zahtevi Schettinovih odvetnikov odločili ta teden.

Ne spreglejte