SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odpustitev škofa odpira vrata tožbam proti papežu?

4

termometer

Papež Benedikt XVI. je odpustil slovaškega škofa, ki naj bi delal napake v svoji škofiji. Nenavadna poteza bi lahko imela posledice za škofe, povezane s spolnimi škandali.

Vatikan za odstavitev slovaškega škofa Roberta Bezaka iz Trnave na Slovaškem sicer ni navedel uradnih razlogov, a italijanski mediji poročajo, da razlog tiči v administrativnih težavah. Slovaški mediji citirajo Bezaka, ki razloge vidi v kritiki, usmerjeni proti svojemu predhodniku.

Vatikan ponavadi škofe, ki se znajdejo v težavah zaradi moralnih spodrsljajev ali slabega upravljanja, pozove k odstopu, tokrat pa je poglavar Rimskokatoliške cerkve deloval odločneje. Samo v zadnjem letu je odslovil tri škofe, ki sami niso želeli odstopiti, in s tem so se pojavila vprašanja, ali bo kaj podobnega storil tudi v primeru škofov, ki so prikrivali spolne zlorabe duhovnikov. Do zdaj tega ni storil.

Vatikan: Papež nima moči nad škofi Benedikt XVI. je lani odpustil škofa Williama Morrisa iz Avstralije, ki je Cerkev pozval, naj razmisli o posvetitvi poročenih moških v duhovnike in žensk v duhovnice. Zaradi težav z upravljanjem njunih škofij je odstavil škofa iz Konga, maja letos pa zaradi podobnih težav italijanskega škofa.

Vatikan je do zdaj – zaradi tožb, ki so jih v ZDA vložile domnevne žrtve spolnih zlorab duhovnikov, katerih cilj je dokazati, da je papež odgovoren za zlorabe – trdil, da so škofi v veliki meri gospodarji svojih škofij ter da jih papež pravzaprav ne nadzira. Sveti sedež je tako skušal omejiti svojo odgovornost, češ da papež nima dovolj moči nad škofi, da bi bil lahko odgovoren za njihov (ne)odziv na zlorabe. Zmožnost papeža, da odpusti škofe, ne le čaka na njihov odstop, je v nasprotju s tem argumentom Vatikana.

Tožilec napovedal sankcije za prikrivanje zlorab "Če lahko papež odpusti škofa, to nakazuje, da je njihov nadrejeni," pravi ameriški odvetnik in strokovnjak za kanonsko pravo Nick Cafardi, nekdanji predsednik odbora, ki je nadziral zlorabe klerikov. "To bo privabilo več tožb, v katerih bodo skušali v ameriških sodiščih preganjati papeža," je dodal.

Najbolj razvpit je primer kardinala Bernarda Lawa, ki je po tem, ko je v njegovi nadškofiji v Bostonu leta 2002 izbruhnil škandal zaradi zlorab, odstopil, pozneje pa so ga imenovali za duhovnika v eni od rimskih bazilik. Glavni vatikanski tožilec za spolne zlorabe Charles Scicluna pa je napovedal, da se stvari spreminjajo. Februarja letos je opozoril, da bi bili škofi lahko deležni cerkvenih sankcij zaradi malomarnosti, če ne bodo sledili pravilom Vatikana glede ravnanja v primeru spolnih zlorab duhovnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin