SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obubožani Grki opustili uporabo evra

1

termometer

V obubožani evročlanici na jugu Balkanskega polotoka so številni prebivalci, ki so bili pahnjeni pod prag revščine, opustili uporabo denarja ter se zatekli k dobri stari blagovni menjavi.

Na tržnici v grškem mestu Volos je običajen živahen trgovalni dan. Kljub vsemu pa se med prodajalci in kupci ne izmenja niti evro. Nihče izmed obiskovalcev tržnice nima pri sebi ne kovancev ne bankovcev. Številne Grke je namreč katastrofalno gospodarsko stanje v državi pahnilo v položaj, ko je v boju za vsakodnevno preživetje denar preprosto postal odveč. "Gre za izmenjavo in solidarnost. Ljudje v teh težkih časih pomagajo drug drugemu," je poudarila Angeliki Ioanitou, ki je ta dan prodala precej olivnega olja, medtem ko je njena prijateljica Maria na sosednji stojnici prodajala sveže pite. "Lahko bi rekli, da nas tu veliko sanja o utopični družbi brez evra," je še dodala. V tem živahnem mestu pod vznožjem gore Pelion, v osrčju ene izmed najbolj rodovitnih grških ravnic, so se domačini domislili novega načina spopadanja z bolečimi varčevalnimi ukrepi – gre za uvedbo lastne alternativne valute, poimenovane tem. Sistem je ob številnih težavah, s katerimi se ob poplačilu državnih dolgov spopada grško ljudstvo, po poročanju Guardiana postal pravi uspeh. Načrtovalci nove "valute" navajajo, da se je sistemu, ki je nekakšna nadgradnja blagovne menjave, pridružilo že okrog 1.300 ljudi. Za uporabnike, kot je Ioanitou, je valuta – sicer v obliki družbenega bančništva, ki se nadzira zgolj na spletu – zgolj obliž na rano. Vse globlja kriza grškega gospodarstva k omenjenemu načinu plačevanja privablja vedno več obubožanih družin. Na spremembe v tamkajšnji družbi pa se že odzivajo trgovine, kavarne in trgovine, ki kot plačilo v zameno za svoje izdelke in storitve zahtevajo drugo blago oziroma storitve.

"Takšni sistemi številnim pomagajo kar z dveh vidikov. Nadomestijo jim izgubljeni prihodek, na ta način pa se ustvarja neka zaščitna 'mreža', ki jih varuje v teh posebej težkih časih," pravi Yiannis Grigoriou, sociolog, ki je med drugim soustanovitelj alternativne valute. "Stari ljudje se še vedno spomnijo časov, ko je bila blagovna menjava običajen način trgovanja. Po vaseh so tako že včasih menjali mleko in kozji sir za meso in moko," še poudarja Grigoriou.

"Realno gledano nas je tem rešil," je dejala ena izmed nakupovalk na tržnici. "Marca sem morala zapreti svojo živilsko trgovino po tem, ko sem si v njej zadnjih 27 let služila kruh. Preprosto nisem več zmogla plačevati novih davkov in računov. Vsi, ki jih poznam, so izgubili službo – to je preprosto grozljivo," je še dejala.

Kljub vsemu so tudi najbolj goreči uporabniki tema mnenja, da ta ne bo nadomestil pravega denarja, kljub temu pa ga trenutno vidijo kot dobro alternativo. Podobnega mnenja je tudi župan mesta Volos: "Seveda podpiramo alternativne rešitve, ki bi omilile ekonomske in socialne posledice finančne krize. Stvar verjetno nikoli ne bo nadomestila evra, vseeno pa resnično pomaga najšibkejšim članom naše družbe."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin