Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
22. 10. 2019,
9.34

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

14

Natisni članek

gorivo denar socializem Venezuela

Torek, 22. 10. 2019, 9.34

4 leta, 5 mesecev

Kruta realnost razsute Venezuele #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

14

Obubožani državljani socialistične Venezuele morajo na bencinskih črpalkah gorivo plačevati s hrano ali cigaretami, saj je nacionalna valuta zaradi izjemno visoke inflacije pravzaprav izgubila vso vrednost.

Venezuela ima največje zaloge nafte na svetu in je bila nekoč ena od najbogatejših južnoameriških držav, a po dveh desetletjih socialistične vlade in slabega vodenja državnih naftnih podjetij zadnja leta doživlja največjo krizo v zgodovini.

Novice "Ko smo živeli v socializmu, so nam Slovenci iz Venezuele pošiljali pakete pomoči." #video

Poln tank stane nekaj centov

Po zaslugi državnih subvencij poln tank stane zgolj nekaj evrskih centov. Cene so tako nizke, da prodajalci goriva pogosto sploh ne vedo, koliko sploh v resnici stane. Za prebivalce bogatih držav se sliši sanjsko, a v resnici so razmere katastrofalne.

Gospodarstvo v državi je namreč popolnoma razsuto. Po mnenju Mednarodnega denarnega sklada bo inflacija letos dosegla neverjetnih 200 tisoč odstotkov. Venezuelski bolivar nenehno izgublja vrednost, zato ga trgovci nočejo več sprejemati.

Gorivo delijo tudi brezplačno

Na številnih bencinskih črpalkah po državi se je tako ustalila praksa, da gorivo stranke plačujejo s plastenko olja, zavojem riža, čokoladno tablico ali pa z nekaj cigaretami. Tistim najrevnejšim, ki nimajo ničesar, prodajalci zgolj pomahajo v pozdrav in dovolijo, da se odpeljejo brez plačila.

Nicolas Maduro
Novice ZDA uvedle popolno prepoved poslovanja z Venezuelo

Karitas zbira sredstva za Slovence v Venezueli

Slovenska karitas je v začetku oktobra sporočila, da še naprej zbira pomoč za Slovence v Venezueli. Kot so navedli, jim pomagajo že od leta 2017, od letošnjega poletja pa so zagotovili pakete pomoči s hrano in higienskimi pripomočki za 40 družin v skupni vrednosti 8.000 evrov ter 16 paketov z najnujnejšimi zdravili.

Kot so navedli pri Slovenski karitas, so potrebe Slovencev v Venezueli, ki je že več let v politični in ekonomski krizi, zelo velike. Zato so javnost zaprosili, naj jim še naprej pomaga. "Solidarnost iz Slovenije nima samo materialne vrednosti, ampak je tudi znamenje naše bližine, bližine Slovenije, v njihovi stiski," so zapisali.

Večina prejema manj kot 4,5 evra pokojnine

Pomoč je mogoče prispevati prek TRR Slovenske karitas, ki je SI56 0214 0001 5556 761. Namen je Pomoč Venezueli, koda namena je CHAR, BIC banke je LJBASI2X, sklic pa 00 850. Po pet evrov je mogoče darovati tudi prek sporočil SMS na 1919 s ključno besedo KARITAS5.

V velikem pomanjkanju so po navedbah Slovenske karitas predvsem starejši, saj jih večina prejme le do pet dolarjev (4,5 evra) mesečne pokojnine. Mladi pa so večinoma odšli. Vlada je sicer konec avgusta sprejela odločitev o repatriaciji iz Venezuele, zanjo naj bi zaprosilo 55 ljudi. STA

Ne spreglejte