Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
13.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 13.52

8 let, 5 mesecev

Obnovitev pogajanj o združitvi Cipra 3. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Voditelja ciprskih Grkov in Turkov, Demetris Hristofias in Mehmet Ali Talat, sta se dogovorila, da bosta 3. septembra obnovila neposredna pogajanja o ponovni združitvi 34 let razdeljenega otoka.

Novico je po več kot dvournih pogovorih med Hristofiasom in Talatom na območju zelene črte v Nikoziji sporočil vodja misije ZN na Cipru Taye-Brook Zerihoun. Današnji dogovor naj bi končal štiriletni zastoj med stranema, ki je nastopil, potem ko so ciprski Grki leta 2004 zavrnili načrt ZN za združitev otoka, medtem ko so ga ciprski Turki sprejeli. Posledično je v EU vstopil le grški, mednarodno priznani del otoka. Cilj pogajanj, ki se bodo začela 3. septembra, bo doseči "obojestransko sprejemljivo rešitev ciprskega vprašanja, ki bo zagotavljala temeljne in legitimne pravice in interese ciprskih Grkov in ciprskih Turkov," je navedla ciprska tiskovna agencija CNA.

O odločitvi, ki bo sprejeta na pogajanjih, bodo nato na ločenih, a hkratnih referendumih odločali pripadniki obeh skupnosti, sta v skupni izjavi, ki jo je prebral Zerihoun, zapisala voditelja. To je bilo sicer četrto srečanje Hristofiasa in Talata, na njem pa sta še zadnjič pregledala rezultate dela skupnih delovnih skupin in tehničnih odborov. Slednje sta vzpostavila po njunem prvem srečanju 21. marca.

Ciper je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah s ciljem združitve otoka z Grčijo, vdrle na severni del otoka, kjer so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki jo priznava zgolj Ankara.

Ne spreglejte