Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
22.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 22.26

8 let

Obama za zastoj pri imigracijski reformi krivi republikance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik Barack Obama je v Washingtonu ponovno opozoril, da brez podpore opozicijskih republikancev ne bo mogoče sprejeti celovite reforme imigracijskega sistema.

Republikancev to ne gane, saj je večina Američanov sodeč po anketah do priseljencev negativno nastrojena.

Obama je imel po prihodu na oblast leta 2009 nekaj prioritet, med katerimi pa ni bilo imigracijske reforme, a sedaj ko je zdravstvena reforma potrjena, je našel čas tudi za druge zadeve. Medtem so se zadeve glede reforme imigracijskega sistema tako poslabšale, da rešitve za okrog deset milijonov ljudi, ki so v ZDA brez dovoljenja za delo in bivanje, ni na obzorju.

Večina negativno do priseljencev "Jaz sem pripravljen iti naprej, kakor tudi večina demokratov in verjamem tudi večina Američanov," je danes dejal Obama. A sodeč po anketah se je pri tem hudo zmotil. Zadnje ankete namreč ugotavljajo, da le 38 odstotkov Američanov meni, da predstavljajo priseljenci pozitiven prispevek za družbo.

Obama je opozoril, da je bilo enajst republikanskih senatorjev še lani za reformo, sedaj pa jih ni več nikjer. Demokrat iz New Yorka Charles Schumer in republikanec iz Južne Karoline Lindsey Graham sta tako pripravila predlog reforme, po kateri bi nezakoniti priseljenci najprej to priznali, plačali kazen in zapadle davke ter se nato postavili v vrsto za državljanstvo.

Tudi demokrati niso povsem za reformo Nekaj podobnega je pred leti predlagal republikanski predsednik George Bush, a Graham sedaj nasprotuje lastnemu predlogu. Obama je danes pravilno ocenil, da je razlog političen. Letos so volitve in če večina volivcev nasprotuje priseljencem, ki ne morejo voliti, potem je matematika enostavna. Pri tem ne gre le za republikance. Tudi demokrati niso povsem za reformo - predvsem sindikati, ki ne želijo poceni konkurence za delovna mesta.

Večina Američanov tudi podpira sporni priseljenski zakon zvezne države Arizone, ki posega v pristojnosti zvezne vlade. Slednja še vedno preučuje, ali lahko Arizono toži, ker od lokalnih policistov zahteva preverjanje imigracijskega statusa v primeru, da bi bil lahko ta status pri neki osebi vprašljiv.

Ne spreglejte