Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 9.39

8 let

Obama po telefonu z Medvedjevim, Sarkozyjem in Merklovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Barack Obama se je po telefonu pogovarjal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Z Medvedjevom je govoril o izboljšanju odnosov med Washingtonom in Moskvo, z Merklovo in Sarkozyjem pa o aktualnih problemih v svetu. Obama in Medvedjev za čim prejšnje srečanje V Moskvi so po pogovorih sporočili, da sta Obama in Medvedjev govorila o tem, kako izboljšati odnose med ZDA in Rusijo. Državnika sta se strinjala, da je nujen konstruktiven pristop do reševanja odprtih vprašanj in se zavzela za čim prejšnje srečanje, so sporočili iz Kremlja, vendar datuma srečanja niso navedli.

S francoskim predsednikom pa se je Obama po navedbah Elizejske palače pogovarjal o "najpomembnejših vprašanjih v mednarodni skupnosti". Pri tem sta izpostavila svetovno gospodarsko krizo, glede katere sta obe strani priporavljeni na tesno sodelovanje, še posebej v luči prihodnjega vrha skupine 20 najrazvitejših in hitro razvijajočih se držav G20, ki bo 2. aprila v Londonu.

Sarkozy pozdravlja "pogumne ukrepe" Sarkozy je pozdravil "pogumne ukrepe" novega ameriškega predsednika, pri čemer je izpostavil zaprtje zapora za osumljene terorizma v Guantanamu na Kubi, Obama pa je izrazil zadovoljstvo nad prizadevanji Francije za rešitev krize v Gazi. Napovedal je še, da bo njegov posebni odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell med svojo prihodnjo turnejo obiskal tudi Pariz. Sarkozy je še pozdravil načrte Obame za oblikovanje nove strategije glede Afganistana, ki bi bila obenem vojaška, gospodarska in politična. Ob tem mu je zagotovil, da bo Francija pri tem ostala trdna zaveznica ZDA.

Iz Berlina so medtem sporočili, da sta novi ameriški predsednik in nemška kanclerka v prijateljskem pogovoru izpostavila predvsem gospodarsko in finančno krizo, pri čemer sta se strinjala, da bo krizo moč premostiti le s tesnim sodelovanjem. Obama in Merklova sta govorila tudi o prihodnjem vrhu zveze Nato, Afganistanu, Bližnjem vzhodu in podnebnih spremembah.

Ne spreglejte