Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 15.10

8 let

Obama obžaluje izjavo o "poljskih taboriščih smrti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obama je v pismu poljskemu predsedniku Bronislawu Komorowskemu izrazil obžalovanje, ker je nemška nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem označil za "poljsko taborišče smrti".

Mnogi Poljaki so njegovo torkovo izjavo namreč razumeli kot žalitev. "Obžalujem svojo napako in menim, da je trenutna situacija dobra priložnost za zagotovitev, da sedanje in prihodnje generacije spoznajo resnico," je ameriški predsednik Barack Obama zapisal v pismu poljskemu predsedniku, ki so ga javno objavili danes.

"Potrebno bo več kot le opravičilo, da se napako popravi" Obama je v torek nemška koncentracijska taborišča, v katerih so med drugo svetovno vojno izvajali genocid nad Judi, označil za poljsko taborišče smrti. Bela hiša je kasneje sporočila, da se je predsednik zagovoril in izrazil obžalovanje. Poljski voditelji so napako označili za žaljivo in dejali, da bo potrebno več kot le opravičilo, da se jo popravi.

Obama: Enostavno nikoli ni bilo poljskih taborišč smrti Poljski predsednik Komorowski, ki je v Obamo v sredo javno pozval, naj popravi svojo napako, je sporočil, da je zadovoljen s "hitrim odzivom pomembne zaveznice in dobre prijateljice Poljske". Obama je v pismu zapisal, da "enostavno nikoli ni bilo poljskih taborišč smrti".

"Koncentracijska taborišča v Auschwitzu, Treblinki, Belzecu in drugod po takrat okupirani Poljski je zgradil in vodil nacistični režim. Nasprotno pa je mnogo Poljakov tvegalo in izgubilo svoja življenja, da bi Jude rešili pred holokavstom," je zapisal Obama in dodal, da je poljsko prebivalstvo neizmerno trpelo pod brutalno nacistično okupacijo med drugo svetovno vojno.

Poljska je zelo občutljiva na poročanje tujih medijev o nemških nacističnih taboriščih, ki jih opisujejo kot poljska, čeprav samo zaradi geografske lokacije. Mnogo Poljakov namreč meni, da to lahko daje vtis, da je Poljska soodgovorna za holokavst.

Ne spreglejte