SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi hrvaški zunanji minister za stabiliziranje odnosov s Slovenijo

0

termometer

Novi hrvaški zunanji minister Miro Kovač je po prevzemu dolžnosti od svoje predhodnice Vesne Pusić med najpomebnejšimi nalogami izpostavil stabiliziranje odnosov s sosedami.

Napovedal je, da bo kmalu stopil v stik s slovenskim kolegom in ministri iz drugih sosednjih držav. Ob tem je povedal, da se je že v petek pogovarjal z madžarskim kolegom.

O beguncih "zelo odprto usklajevanje" Stike s sosedami je Kovač izpostavil tudi v odgovoru na vprašanje, kakšna bo zunanja politika pod njegovim vodstvom na področju begunske krize. Dodal je, da se je o begunski problematiki že danes pogovarjal s predsednikom in podpredsednikom vlade ter ministroma za notranje zadeve in obrambo. Po njegovih besedah bo glede vprašanja beguncev potekalo "zelo odprto usklajevanje".

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko pa je poudaril, da bo Hrvaška v begunski krizi ravnala tako kot Evropa. Po njegovih besedah je sicer vse odvisno od tega, koliko prebežnikov bo lahko še sprejela Nemčija. "Opažamo, da so kriteriji vse strožji, zato jih bo poostrila tudi Hrvaška," je dejal po prvem delovnem srečanju nove hrvaške vlade v banskih dvorih.

"Hrvaška ne bo dopustila, da bi postala slepo črevo" Poudaril je še, da Hrvaška ne bo dopustila, da bi postala "slepo črevo", na kakšen način bo ravnala, pa ne ve. Na vprašanje, ali bo Hrvaška na meji namestila bodečo žico, tako kot Slovenija, pa je odvrnil: "Slovenija je del Evrope in z njo se moramo dogovarjati o določenih stvareh."

Novi hrvaški premier Tihomir Orešković pa je po delovnem srečanju z ministri pojasnil, da je bil v ospredju pogovorov proračun in da je ministrom dal nalogo, naj preučijo proračune ministrstev, ki so jih ali jih še bodo prevzeli, da bi lahko čim prej pripravili državni proračun za letos.

Primopredaje so sicer danes poleg na zunanjem opravili na obrambnem, finančnem in notranjem ministrstvu, na preostalih, razen na ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport, pa naj bi posle predali v ponedeljek.

Orešković je še napovedal, da prihodnji teden na pogovore z njegovo vlado pridejo predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, v kratkem pa pričakuje tudi srečanje s predstavniki Evropske komisije, zaradi česar se mora vlada čim prej seznaniti s stanjem proračuna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin