Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
22.52

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Natisni članek

Aleksander Ribin Vladimir Putin Rusija Ana Careva Zoja Konovalova

Torek, 9. 1. 2024, 22.52

3 mesece, 3 tedne

Nove sumljive smrti v Rusiji: ali kdo načrtno mori Putinove propagandiste?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72
Vladimir Putin | V zadnjih mesecih sta v Rusiji nenadoma umrli urednici dveh pomembnih ruskih medijev, ki podpirata politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina. | Foto Guliverimage

V zadnjih mesecih sta v Rusiji nenadoma umrli urednici dveh pomembnih ruskih medijev, ki podpirata politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Foto: Guliverimage

V Rusiji se nadaljuje niz sumljivih smrti. V nedeljo so v njenem stanovanju našli mrtvo glavno urednico ruske radiotelevizije Kuban na jugu Rusije Zojo Konovalovo. Isti dan so v ruski regiji Rostov, ki meji na Ukrajino, našli tudi truplo ruskega novinarja Aleksandra Ribina.

Zojo Konovalovo, ki je veljala za Putinovo propagandistko, so našli mrtvo v spalnici v njenem stanovanju poleg trupla njenega nekdanjega moža. Na truplu 48-letne Konovalove niso našli nobenih vidnih poškodb. Po uradnih ruskih podatkih naj bi šlo za zastrupitev, piše ameriški medij Newsweek.

Smrt novinarja, ki je obljubljal razkritje velike korupcije

Konovalova pa ni edina novinarka, ki je v zadnjem času umrla v sumljivih okoliščinah. V nedeljo so namreč ob avtocesti pri kraju Šahti v regiji Rostov na jugu Rusije našli truplo ruskega vojaškega novinarja Aleksandra Ribina. Vzrok smrti za zdaj še ni znan.

Ribin je bil zagovornik vojne proti Ukrajini, je pa nekaj dni pred smrtjo razglašal, da bo razkril korupcijo pri obnovi Mariupola (ukrajinsko mesto, ki ga je Rusija zasedla v prvih mesecih vojne in ga pri tem precej uničila, op. p.), piše britanski medij Daily Mail.

Nenadna smrt ruske novinarke

Že pretekli mesec pa je nenadoma umrla 35-letna Ana Careva, namestnica glavnega urednika Komsomolske pravde. Po poročanju omenjenega medija je Careva, ki je bila zadolžena za spletno stran medija, umrla zaradi okužbe pljuč.

"Ana se nikoli ni pritoževala nad svojim zdravjem. Pred kratkim je z opravičujočim glasom pojasnila, da kašlja in da ima povišano telesno temperaturo, ki je nenadoma poskočila na 39, a da se bo vse kmalu izboljšalo," je 13. decembra zapisala Komsomolska pravda.

Ano so mrtvo našli v njeni postelji

"Pred tremi dnevi je Ana spet dobila povišano telesno temperaturo. Zadnji stavek, ki ga je od nje slišal njen prijatelj in sodelavec na Komsomolski pravdi, je bil: 'Vzela sem zdravila, grem spat'."

Anna Tsareva
Novice Nenadna smrt 35-letne namestnice glavnega urednika Putinovega najljubšega časopisa

Naslednji dan, 10. decembra, je Ana prenehala odgovarjati na sporočila. Zaskrbljeni kolegi in starši so takoj začutili, da se je nekaj zgodilo. Šli so v njeno stanovanje in Ano našli mrtvo v postelji, še piše Newsweek. Po drugih poročilih je Anino truplo odkril njen oče.

Sumljiva smrt Aninega šefa

Septembra 2022 je zaradi domnevnega srčnega infarkta umrl njen šef, 68-letni Vladimir Sungorkin, glavni urednik in direktor časopisa Komsomolska pravda. Po obdukciji so zaradi znakov zadušitve njegovo smrt opredelili kot sumljivo.

Vladimir Putin
Novice V Rusiji skozi okno v smrt padel še en zaveznik Putina
Kristina
Novice Nov padec skozi okno v Rusiji: umrla podpredsednica banke
Vladimir Putin
Novice Putinova tesna sodelavka padla skozi okno in umrla
Novice Nova skrivnostna smrt ruskega poslovneža. Umrl je po padcu skozi okno.
Ne spreglejte