Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 8. 2012,
13.24

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tibet Kitajska človekove pravice Dalajlama

Torek, 14. 8. 2012, 13.24

5 let

Nove smrti menihov v Tibetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lungtok, tibetanski menih, ki se je v ponedeljek zažgal v protest kitajski politiki do Tibeta, je podlegel poškodbam. Za samozažigi je tako umrlo že več kot 30 Tibetancev.

Menih Lungtok je na dan svojega zažiga svoje meniške sovrstnike v samostanu Kirti prosil, naj molijo za vse mučenike, ki so se žrtvovali v imenu Tibeta. Nato se je na eni glavnih ulic zažgal in med hojo vzklikal slogane v podporo svobodnemu Tibetu. Po besedah očividcev ga je nato zajela kitajska policija, zaradi hudih opeklin pa so bile njegove možnosti preživetja zelo majhne. Poškodbam je nato tudi podlegel.

Takoj po njegovem samozažigu se je na kraju samem zbralo večje število protestnikov, ki so vzklikali slogane za svobodni Tibet. S protestniki se je potem spopadla tudi policija in enega izmed protestnikov pretepla do smrti, več pa jih je bilo težje ranjenih. V regiji Ngaba, kjer se je zgodil samozažig in posledični protesti, situacija ostaja izredno napeta, nameščenih pa je bilo tudi večje število oboroženih enot.

V zadnjih letih se situacija zaostrujeSkupaj z Lungtokovim samozažigom je število Tibetancev, ki so se zažgali od leta 2009, naraslo že na 48. K samozažigom kot obliki protesta pa se zatekajo tudi Tibetanci v tujini. V času Hu Jintaovega obiska v indijski prestolnici New Delhi se je tako zažgal tibetanski izseljenec. Večina menihov, ki so se zažgali, tako kot Lungtok, prihaja iz vrst samostana Kirti. Ta je od protestov leta 2008, ko so obeleževali veliki upor iz leta 1959, postal tudi nekakšno središče protestnikov proti kitajski politiki do Tibeta.

Kitajska: Tibet je kitajski od 13. stoletjaKitajska trdi, da je Tibet integralni del Kitajske že od 13. stoletja, ko ga je zasedel Mongolski imperij, ki je v tistem času zasedel tudi Kitajsko in oblikoval dinastijo Yuan. Znotraj trenutne administracije je Tibet razdeljen na Tibetansko avtonomno regijo, ki zaobsega zahodni in osrednji del Tibeta, medtem ko vzhodni del Tibeta spada pod štiri različne kitajske province.

Tibet je od leta 1912 dejansko užival več desetletij samostojnosti, dokler ga ni leta 1950 okupirala kitajska vojska in ga vključila v novoustanovljeno Ljudsko republiko Kitajsko. Leta 1959 je več tisoč Tibetancev obkrožilo palačo dalajlame v tibetanski prestolnici Lhasi. S tem so zaščitili svojega duhovnega voditelja, za katerega so se takrat razširile govorice, da kitajska vojska naklepa njegovo ugrabitev. Dalajlama je nato prebegnil v Indijo in ostaja v izgnanstvu vse od takrat naprej.

Ne spreglejte