Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
8.00

Osveženo pred

3 ure, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

Natisni članek

koncert Rusija Ukrajina vojska NOVAČENJE

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 8.00

3 ure, 2 minuti

Novačenje v Ukrajini: vdrli so v nočni klub in jih odpeljali na silo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

V Ukrajini so pripadniki vojaške naborniške službe sprožili obsežno operacijo pridržanja in novačenja tistih, ki nimajo ustreznih dokumentov, s katerimi bi se izognili pošiljanju v vojno, piše Daily Mail. Tako so pretekli vikend nenapovedano prišli v nočni klub in na silo odpeljali dva moška.

V eni od noči preteklega vikenda so v nočni klub Avalon v Ukrajini vpadli pripadniki vojaške naborniške službe. Glasba je v trenutku prenehala igrati, nakar so moške obiskovalce in tistim, ki niso imeli dokumentov o oprostitvi služenja vojaškega roka ali pa jih niso hoteli pokazati, je policija odvzela prostost. 

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje trenutek, ko policija iz kluba, kjer je igrala ukrajinska rock skupina Okean Elzy, odpelje dva moška.

Prvi moški, ki so ga skušali odpeljati, se je policiji iztrgal iz rok in zavpil: "Pojdite stran od mene!", medtem ko so ga trije policisti vlekli proti naborni kabini, postavljeni pred dvorano.

Na posnetku je videti, da moški v paniki skuša pobegniti pred policisti, množica pa vzklika: "Sramota! Sram te bodi!"

Vrsta racij je bila izvedena v restavracijah, klubih, barih in koncertni dvorani v glavnem mestu Ukrajine.

Moškim, starim od 18 do 60 let, je prepovedano oditi iz države 

V skladu z ukrajinsko vojaško zakonodajo so za vojsko primerni vsi moški, stari od 25 do 60 let. Izhod iz države je prepovedan tudi moškim, starim od 18 do 60 let.

Ukrajina je zaradi velikega pomanjkanja vojakov znižala starostno mejo za mobilizacijo s 27 na 25 let.

Marca 2023 so razkrili, da tujim borcem, ki so se pridružili ukrajinski vojski, do konca vojne ni bilo dovoljeno oditi domov.

Nekateri ukrajinski moški si tako zelo želijo izogniti mobilizaciji, da tvegajo svoja življenja in skušajo pobegniti iz države. 

Oleksandr Daniljuk, sodelavec na Royal United Services Institute v Londonu, je dejal: "Na mobilizacijo so začeli gledati kot na enosmerno vozovnico, kjer sta edina izhoda smrt ali invalidnost."

Aprila je mejna patrulja poročala, da je od začetka vojne umrlo najmanj 30 moških, ki so poskušali pobegniti iz države. Številni med njimi so se utopili, ko so poskušali preplavati reke, ali pa so zmrznili na gorskih prelazih.

Ruska policija
Novice Nova sumljiva smrt v Rusiji. Putinovega vodjo oddelka za novačenje našli obešenega.
Ilona Kovalenko in Serhiy Nadtochiy
Novice Zgodba mladih Ukrajincev: ko je ljubezen močnejša od vojne #foto #video
Ne spreglejte