Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
15.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

parlament

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 15.54

7 let, 12 mesecev

Nova evropska poslanka Kleva v Evropski parlament odhaja z izkušnjami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova evropska poslanka Mojca Kleva (S&D/SD) je ob predstavitvi povedala, da ima že veliko izkušenj z delom z Evropskim parlamentom, saj je tam zadnji dve leti delovala kot predstavnica DZ.

Ob predstavitvi je bil navzoč tudi vodja skupine socialistov v Evropskem parlamentu Martin Schulz. Mojca Kleva je na novinarski konferenci SD pojasnila, da je zadnji dve leti kot predstavnica DZ imela nalogo povezovati evropski in nacionalni parlament.

Nasledila bo Thalerja Kleva, ki bo na poslanskem mestu za preostanek mandata nasledila Zorana Thalerja - ta je odstopil zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski Sunday Times -, bo v Evropskem parlamentu uradno potrjena 9. maja.

Tam bo sicer najbolj aktivna v odboru za ekonomske in monetarne zadeve, ki se bo med drugim ukvarjal s pripravo zakonodaje, povezane z novo finančno perspektivo EU.

Schulz: Evropa potrebuje močno sodelovanje socialdemokratov Schulz, ki bo v drugi polovici leta prevzel položaj predsednika Evropskega parlamenta, je uvodoma povedal, da bodo v ospredju njegovega obiska v Ljubljani pogovori o sodelovanju med socialdemokrati v Evropskem parlamentu in drugih evropskih institucijah. Evropa po njegovem mnenju potrebuje močno sodelovanje socialdemokratov v evropskih institucijah kot tudi v državah članicah EU.

Ob tem je Schulz izrazil prepričanje, da je v EU potrebno poiskati ravnotežje ne samo med velikimi in majhnimi državami članicami, pač pa tudi v ekonomskem in socialnem razvoju.

Schulz je sicer kritičen do t.i. nemško-francoskega para, ki ne upošteva dovolj, da so članice EU zelo raznolike in da razmere tam niso enake tistim v Franciji in Nemčiji.

"Poslanci morajo na ustrezen način predstavljajo državo in volivce" Vodja evropskih socialistov se ob tem ni mogel izogniti dogajanju v zvezi z nedavno korupcijsko afero v Evropskem parlamentu, v katero je bilo vpletenih več evropskih poslancev in zaradi katere je odstopil tudi evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler. Ob tem je zavzel stališče, da morajo biti poslanci, ki so izvoljeni v Evropski parlament, preudarni in se zavedati, da na ustrezen način predstavljajo državo in volivce.

"Naše vrednote (socialdemokratov) so jasne in kdor jih krši, mora pričakovati, da bo nemudoma izključen," je poudaril. Da bi v prihodnje preprečili podobne primere, pa je Schulz mnenja, da je treba natančno določiti pravila o delu poslancev v EP, še zlasti glede lobiranja.

"Okoliščine v EU so težke" Schulz, ki bo obisk nadaljeval v Zagrebu in obiskal tudi druge države Zahodnega Balkana, želi predvsem dobiti boljšo predstavo in več informacij o položaju v teh državah. Okoliščine v EU kot tudi v teh državah so težke, je menil Schulz, ki pa je kljub temu prepričan, da mora širitvena strategija EU vključevati te države.

Glede pogajanj Hrvaške z EU je ocenil, da so ta v zaključni fazi, je pa veliko stvari še nejasnih. Menil je, da mora Hrvaška izboljšati nekatere zaveze glede določenih poglavij, poleg poglavja o pravosodju še poglavja, ki se nanaša na konkurenčnost.

Schulz je tudi priznal, da je v Nemčiji veliko strahov in razprav zaradi odprtja trga delovne sile za nove članice EU 1. maja, vendar pa meni, da je ta strah neutemeljen. Prepričan je tudi, da je trg delovne sile v Nemčiji dovolj trden, da zmore absorbirati morebiten večji prihod delavcev iz novih članic. Menil je tudi, da so imele države dovolj časa za pripravo na odprtje trga, zato je optimističen, da se bodo zmogle s tem soočiti.

Schulz Pahorja primerjal s Schröderjem Schulz pozorno spremlja tudi dogajanje v Sloveniji v zvezi z reformami vlade premiera Boruta Pahorja, ki je bil prav tako navzoč na novinarski konferenci. Pri tem je Pahorju izrekel podporo pri izvedbi reform in spomnil na reforme nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja, ki so v Nemčiji pred leti prav tako naletele na močan odpor, je pa Nemčija zahvaljujoč tem reformam danes najbolj konkurenčna država v Evropi.

Ne spreglejte