Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bruselj migranti Vesna Györkös Žnidar

Torek, 22. 9. 2015, 17.19

8 let

Notranji ministri EU v Bruslju dosegli dogovor o premeščanju migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Notranji ministri EU so danes na izrednem sestanku v Bruslju dosegli dogovor o premestitvi 120 tisoč beguncev znotraj unije, a ne s soglasjem, temveč z veliko večino.

Proti so bile po neuradnih informacijah Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija, Finska pa naj bi se vzdržala. Podrobnosti dogovora za zdaj niso znane. Po neuradnih informacijah naj bi premestitev potekala v dveh fazah. Najprej naj bi premestili 66 tisoč ljudi, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo. V poznejši fazi pa naj bi znotraj unije premestili še 54 tisoč beguncev in migrantov.

Slovenija je dogovorom zadovoljna Slovenija je zadovoljna z dogovorom, je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Članice so se namreč po njenih besedah dogovorile za prožen mehanizem, ki tudi Sloveniji omogoča, da lahko v primeru velikega migracijskega pritiska uporabi shemo za premestitev beguncev z njenega ozemlja po drugih članicah. Slovenija naj bi sprejela 613 beguncev Slovenija naj bi sicer v sklopu dogovora o premestitvi 120 tisoč beguncev v obeh fazah sprejela 613 beguncev, kar je podobno, kot je predlagala Evropska komisija. "To je zgornja meja," je ob tem dejala ministrica.

Evropska komisija je sicer najprej predlagala, naj Slovenija sprejme 82 oseb iz Italije, 265 iz Grčije in 284 iz Madžarske, kar je skupaj 631 oseb. Ker bo v projektu premestitve s sprejemom beguncev sodelovala tudi Irska, ki ima na tem področju možnost izjeme in sprva ni bila vključena v shemo, se je število beguncev, ki naj bi jih sprejela Slovenija, zmanjšalo s 631 na 613. V prvi fazi naj bi Slovenija po novem sprejela 80 oseb iz Italije in 257 iz Grčije, v drugi fazi pa 276 oseb.

Ker je sodelovanje pri projektu napovedala tudi Danska, se lahko delež za Slovenijo še zmanjša. Cerar: To je šele začetek rešitve Premier Miro Cerar pa je današnji dogovor označil za korak naprej v iskanju skupnega evropskega odziva. Toda to so "šele posamezne rešitve", ki jih bo treba domisliti še na ravni evropskega sveta in institucij ter preliti v koherentno celoto ukrepov, je dodal. Te koherentne celote ukrepov Cerar še ne pričakuje v sredo, ko se bo tudi sam udeležil izrednega vrha EU, ki ga zaradi vse večje migracijske dinamike v EU sklicuje predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pričakuje pa jo v prihodnjih tednih in mesecih, "kajti potem bo zmanjkalo časa", je pojasnil Cerar.

Ne spreglejte