SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nikolić: V Srebrenici ni bilo genocida

3

termometer

Novi srbski predsednik Tomislav Nikolić je izjavil, da v Srebrenici ni bilo genocida.

"V Srebrenici ni bilo genocida. V Srebrenici je bil velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati," je dejal Nikolić v pogovoru za črnogorsko javno televizijo.

"Genocid je na sodišču težko dokazljiv" Na vprašanje, ali bo sprejel povabilo muftija Muamera Zurkorlića na obisk v Srebrenico in "obsodil genocid", je Nikolić odgovoril, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker je to storil že njegov predhodnik. "Če je bil predsednik Srbije Boris Tadić v Srebrenici in obsodil zločin, če je skupščina Srbije obsodila zločin v Srebrenici, zakaj bi jaz to vprašanje stalno pogreval," je dejal. Dodal je, da je genocid na sodišču težko dokazljiv.

Nikolić glede odnosa s svojim nekdanjim strankarskim šefom Vojislavom Šešljem pravi, da vodje Srbske radikalne stranke sploh ne omenja. "On mi je delal krivico in izrekel veliko slabih stvari o meni. Žalil me je, kolikor je mogel, jaz pa sem samo molčal. Vse sem prenašal. Danes sem jaz predsednik Srbije, njegova stranka pa je pod (parlamentarnim) pragom," je še dejal Nikolić.

Izetbegović: Izjava je neresnična in žaljiva za Bošnjake Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je ostro obsodil Nikolićevo izjavo, da v Srebrenici ni bilo genocida. "Izjava novoizvoljenega predsednika Srbije Tomislava Nikolića prvi dan uradnega prevzema dolžnosti, da v Srebrenici ni bil storjen genocid nad Bošnjaki, je neresnična in žaljiva za Bošnjake, zlasti za preživele žrtve genocida v Srebrenici," je v sporočilu za javnost poudaril Izetbegović.

Kot je opozoril, takšne izjave resno postavljajo pod vprašaj verodostojnost Nikolićevo javno proevropsko retoriko in izjave, v katerih se zavzema za korektne odnose v regiji in sodelovanje med sosednjimi državami.

"Zanikanje genocida je vir novih nesporazumov" "Zanikanje genocida, ki ga je potrdilo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ni pot sodelovanja in obnove zaupanja, temveč ravno nasprotno - vir novih nesporazumov. Z izjavami o Vukovarju kot 'srbskem mestu' in eksplicitne trditve, da se v Srebrenici ni zgodil genocid, Nikolić na žalost dokazuje, da se še ni pripravljen soočiti z resnico o dogajanju v bližnji preteklosti," je poudaril Izetbegović.

Nikolić je že minuli teden razburil z izjavami, da spoštuje mednarodno priznane meje Hrvaške, da pa naj se Hrvati ne vračajo v Vukovar, ker je bilo to "srbsko mesto".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin