Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
16.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 16.07

6 let, 7 mesecev

"Nezaslišano je, da je španska policija posegla v demokratičen proces"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Dimitrij Rupel | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ravnanje španske policije v primeru katalonskega referenduma je nezaslišano, meni nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Vodja mednarodne skupine opazovalcev, ki je bedela nad potekom referenduma, ne vidi nobene možnosti, da bi Katalonija po referendumu ostala del Španije. Se pa sprašuje, kdaj bo nova in neizbežna katalonska država dosegla mednarodno priznanje.

"Medtem ko je jugoslovanska vojska v času vojne za Slovenijo hotela prevzeti nadzor nad mejnimi prehodi, je španska policija v primeru katalonskega referenduma posegla v demokratični proces," vzporednice med slovensko in katalonsko potjo do samostojnosti vidi nekdanji vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.

Hkrati poudarja, da je španska policija s svojim ravnanjem, med drugim tudi z vlamljanjem na volišča, zasegom volilnih skrinjic in lističev, uporabo gumijastih nabojev ter pretepanjem ljudi prestopila vse meje.

"Tega, da policija hodi na volišča in posega v demokratičen proces, nismo vajeni. To je nekaj novega in nezaslišanega," poudarja Rupel.


Podobnosti in razlike med slovensko in katalonsko potjo do samostojnosti

Kaj bi odcepitev gospodarsko močne Katalonije pomenila za gospodarstvo Španije?

Kdo vse si v Evropi želi neodvisnosti #video

Se bo Španija razletela na kose?


Vprašanje, kdaj bo nova katalonska država mednarodno priznana

Prav zaradi nasilnih prizorov, ki so obkrožili svet, pa se je po Ruplovih besedah javno mnenje v Evropi in Sloveniji obrnilo v prid Kataloncem.

Ti bodo zdaj vztrajali na svoji poti do samostojnosti, vendar pa se Rupel sprašuje, kdaj bo nova katalonska država mednarodno priznana.

Španska policija je posegla v demokratični proces, kar je nezaslišano, ocenjuje Rupel. | Foto: Reuters Španska policija je posegla v demokratični proces, kar je nezaslišano, ocenjuje Rupel. Foto: Reuters

"Slovenci smo odšli na plebiscit decembra 1991 in z novim letom 1992 je bila Slovenija mednarodno priznana. Jaz mislim, da naše katalonske prijatelje čaka obdobje zelo resnih pogovorov," pojasnjuje nekdanji slovenski zunanji minister.

Ker so rezultati referenduma po njegovem mnenju dobri in prepričljivi, Rupel verjame, da se bo Španijo težko izognila pogovorom s Katalonijo.

V interpretaciji referenduma se sicer noče postaviti na stran uradnega Madrida, a priznava, da je španska vlada naredila nekatere napake.

"Izid referenduma bi lahko bil drugačen. S tem ko je policija posegla v referendum, so ljudje postali razdraženi in so zavzeli bolj radikalna stališča," je prepričan Rupel.

Rupel v Evropi ne pričakuje novih referendumov

Nekdanji zunanji minister sicer po katalonskem referendumu ne pričakuje učinka domin.

"Ne pričakujem kakšnih posnemanj tega, kar se je zgodilo tukaj v Kataloniji. V preteklosti smo imeli padec berlinskega zidu, Miloševiča in tako naprej, oni pa imajo samo Rajoya," pojasnjuje Rupel.

Rupel se sprašuje, kako dolgo bo trajalo, da bo Katalonija dosegla mednarodno priznanje. | Foto: Reuters Rupel se sprašuje, kako dolgo bo trajalo, da bo Katalonija dosegla mednarodno priznanje. Foto: Reuters

Edini referendum, ki ga je mogoče primerjati s katalonskim, je po njegovih besedah kurdski referendum.

"Vendar pa imajo Kurdi to težavo, da živijo v več državah. Če se osamosvojijo v Iraku, to še ne pomeni, da se bodo tudi v Turčiji in Iranu. Dvomim, da bi Iran in Turčija dovolila kakršnokoli razmišljanje o kurdski neodvisnosti na svojem ozemlju," je še dodal Rupel.

Ne spreglejte