Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nutella hrana podražitev vreme

Torek, 26. 8. 2014, 13.40

8 let

Nestabilno poletno vreme nam bo podražilo zajtrk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neznačilno poletno vreme ni zgolj razočaralo turistov in nas zgodaj prisililo v dolge rokave. Zaradi nepričakovanih vremenskih razmer v Braziliji in Turčiji lahko kmalu pričakujemo dražji zajtrk.

Suša in poplave v Braziliji Jutranja kava bo bržkone kmalu malce dražja. Brazilija, ki je odgovorna za več kot tretjino svetovne proizvodnje, napoveduje obsežnejše zmanjšanje letine, kot so sprva pričakovali. Kot poroča New York Post, bo pridelek v sezoni 2014‒2015 znašal približno 49 milijonov vreč, kar je pod januarja napovedanimi 55 milijoni vreč, hkrati pa je manj od lanske letine, ko so pridelali 53,3 milijona vreč. Vzrok je predvsem v nepričakovano dolgi suši na začetku sezone ter poplavah, ki so ji sledile in pokončale še tisto, česar suši ni uspelo. A kava ni edina žrtev jesensko-zimskega vremena sredi poletja.

Turški lešniki Ena od glavnih sestavin slajšega dela zajtrka – nutelle – so lešniki. Za nutello porabijo kar četrtino letne proizvodnje lešnikov, zato njihova razpoložljivost močno vpliva na ceno končnega izdelka. Kar tri četrtine svetovne porabe lešnikov napaja Turčija. Regije Guresun, Trabzon, Rize in Ordu ob Črnem morju so svetovna prestolnica lešnikov. Območja so spomladi prizadele nevihte in zmrzal, zato je letina precej pod pričakovanji.

Nejasna znamenja iz Ferrera Po poročanju spletnega dnevnika Business Insider se v Ferreru, lastniku znamke Nutella (in drugih sladkih znamk, kot so Kinder, Rocher ...), še niso opredelili o morebitni podražitvi slavnega čokoladnega namaza, a izjava, "da spremljajo dogajanja in da ni jasno, kakšen bo rezultat", ne vliva ravno silnega zaupanja. Turčija sicer polovico lešnikov izvozi v Nemčijo in Italijo, kjer je tudi Ferrerov dom.

Ogromna škoda in dražji lešniki Kako velika je pravzaprav škoda? Po trditvah turških podjetij, vključenih v pridelovanje lešnikov, običajno leto prinese okoli 590 tisoč ton. Letos je pridelek upadel na 370 tisoč ton, ker je dobrih 37 odstotkov manj. Posledice so že vidne na veleprodajni ceni lešnikov – ta je po podatkih Turkov narasla z dobrih dveh evrov na 3,8 evra. Ne glede na to, da je Ferrero ena od večjih strank, alternative skoraj ni, ponudba pa vpliva na ceno. S podobnimi razmerami so se v Turčiji že srečali, in sicer leta 2003 in 2004, ko je podobno hladno vreme prav tako prizadelo letino.

Ne spreglejte