Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
14.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

incident politiki

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 14.40

7 let, 12 mesecev

Nesrečni pripetljaji svetovnih politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsedniki držav ali premierji so v času svojega mandata v središču pozornosti, zato malenkosti, predvsem pa incidenti, ki jih spremljajo, ne ostanejo neopaženi.

Pazi, leti!

Nekdanji predsednik ZDA George W. Bush si je leta 2008 med novinarsko konferenco v Iraku prislužil par čevljev, ki ga je vanj vrgel iraški novinar Mundtadhar Al Zaidi. Skupaj s prvim čevljem pa je v arabščini še zavpil: "To je poslovilni poljub iraškega ljudstva, ti pes." Ob metu drugega čevlja pa je zavpil: "To pa je za vse vdove in sirote in vse tiste, ki so bili ubiti v Iraku." Bush mlajši se je spretno izognil obema čevljema, vendar pa ga je zadel mikrofon, ki ga je premaknil čevelj. Bush mlajši pa se je o incidentu celo pošalil in novinarjem dejal: "Če hočete dejstva, čevelj je velikosti 44." Po tem incidentu pa so čevlji, ki jih izdeluje turško podjetje Ramazan Baydan, postali pravi hit, saj je povpraševanje poskočilo.

Tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinendžad se je znašel v položaju, ko se je moral izogniti letečim čevljem, in to celo trikrat. Najprej leta 2006, ko je bil na obisku na univerzi Amirja Kabirja. Čevelj je v njegov sprevod poletel med obiskom mesta Urmia leta 2009. Le dve leti pozneje je tekstilni delavec vanj vrgel čevelj, ker ni prejel vseh ugodnosti za brezposelne, vendar zgrešil. Nazadnje pa je vanj letel čevelj februarja, ko je bil na obisku v Kairu, vendar ga je tudi tokrat čevelj zgrešil.

Avstralska premierka Julia Gillard pa ima drugačne skrbi, saj proti njej letijo sendviči. Ob dveh obiskih različnih šol je proti njej letel sendvič, enkrat sendvič s salamo in drugič veganski sendvič. Gillardova se je na zadnji incident odzvala z besedami: "Verjetno so mislili, da sem lačna."

Ta presneta letala

Nekaj stopnic je na poti s predsedniškega letala Air Force One leta 1975 zgrešil takratni predsednik ZDA Gerald Ford. Njegove težke noge pa so takrat postale pravi hit v oddaji Saturday Night Live, kjer se radi norčujejo iz prigod politikov.

Tudi Hilary Clinton je imela podobno prigodo, ko se je vkrcavala na letalo v Jemnu. Ko je hodila po stopnicah, je spregledala zadnjo stopnico in padla, pri tem pa si je poškodovala komolec.

Aktualna ameriška prva dama Michelle Obama pa je imela drugačen pripetljaj, saj ni bila pozorna na višino letalskih vrat med vkrcavanjem, zaradi česar se je udarila v glavo.

Plesni gibi v slogu Briljantine?

Politiki pa radi pokažejo tudi svoje plesne gibe. Ko je takrat državna sekretarka Hillary Clinton obiskala Južno Afriko, je na svojem obisku pokazala, da zna plesati.

Tudi v Rusiji so zagreti plesalci. Zdajšnji premier Dmitri Medvedjev, ki je bil v času naslednjega videoposnetka na položaju predsednika, je svoje plesne gibe pokazal javnosti, videoposnetek pa je postal pravi hit na spletu.

Dobro znano je, da je bil pokojni nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin navdušen nad žlahtno kapljico in plesom. Nemalokrat je poskrbel za salve smeha, ko je opit plesal pred številno množico.

Še nekaj izrednih pripetljajev ...

Leta 1992 je takratnega predsednika ZDA Georgea H. Busha gostil takratni japonski premier Kiiči Mijazava, na večerji pa je Bushu starejšemu postalo slabo, skoraj je bruhal na premierja in se onesvestil. Pozneje je pojasnil, da je imel primer 24-urne gripe.

Dick Cheney, takratni ameriški podpredsednik, je leta 2006 ustrelil 78-letnega teksaškega odvetnika Harryja Whittingtona. Cheney in Whittington sta skupaj lovila prepelice, vendar Cheney ni bil pozoren na to, kaj počne s puško, in nesrečno ustrelil Whittingtona v glavo, vendar je ta čudežno preživel.

George Bush mlajši pa je poskrbel še za en smešen pripetljaj, ko so se svetovni voditelji srečali na zasedanju. Prikradel se je za hrbet nemške kanclerke Angele Merkel in jo začel masirati.

Ne spreglejte