Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
22. 4. 2014,
8.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

trajekt žrtve

Torek, 22. 4. 2014, 8.10

5 let, 6 mesecev

Nesreča trajekta: Od 46 reševalnih čolnov uporabili dva (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število potrjenih žrtev južnokorejskega trajekta, ki se je prevrnil prejšnji teden, je naraslo na 108, potem ko so potapljači iz potopljene ladje potegnili več trupel. Še vedno pogrešajo 198 ljudi.

Vojaškim potapljačem je uspelo priti do številnih kabin potopljenega trajekta, še vedno pa poskušajo priti do restavracije, kjer domnevajo, da je ostala ujeta večina potnikov. Pri iskanju si pomagajo tudi s podvodnim robotom, ki ga bodo uporabili pri poskusu dvigovanja ladje.

Potapljači so zaradi izboljšanih vremenskih razmer pospešili delo, čeprav je vidljivost pod vodo še vedno zelo slaba. Blizu prizorišča nesreče so se ponovno zbrali svojci žrtev in pogrešanih, ki čakajo na novice reševalnih ekip. Upanja, da bi koga našli živega, praktično ni več.

Trajekt se je prevrnil in potopil v dveh urah, še vedno pa ni jasno, zakaj. Oblasti so pridržale sedem članov posadke, ker niso evakuirali vseh potnikov. V veliki zmedi so jim ukazali, naj ostanejo v svojih sobah in kabinah. Za večino pogrešanih domnevajo, da so v potopljeni ladji. Kapitana trajekta Lee Joon Seoka so konec prejšnjega tedna aretirali. Očitajo mu hudo malomarnost in kršitev pomorske zakonodaje. Izkazalo se je, da je bil na poveljniškem mestu v času nesreče namesto kapitana 26-letni neizkušeni tretji častnik.

Trajekt je imel 46 reševalnih čolnov, vendar pa so lahko uporabili le dva. Posadka se namreč ni mogla približatu reševalnim čolnom, ker se je trajekt tako močno nagnil, ukaz za evakuacijo pa je bil izdan prepozno.

Južnokorejska predsednica Park Geun-hye je delovanje nekaterih članov posadke obsodila in ocenila, da je "podobno umoru".

S trajekta Sewol, ki je bil na poti iz Incheona na severozahodu korejskega polotoka proti otoku Jeju, so rešili 174 potnikov. Na trajektu, ki je poleg potnikov prevažal 3,6 tone tovora, je bilo v času nesreče 476 ljudi, med njimi 339 otrok in učiteljev, ki so bili na šolskem izletu.

Ne spreglejte