Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 26. 6. 2012, 18.37

8 let

Nemško sodišče prepovedalo versko obrezovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemško deželno sodišče v Kölnu je prepovedalo obrezovanje dečkov na podlagi verskih zapovedi islama ali judaizma in to označilo kot kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.

"Temeljna pravica otroka do telesne integritete odtehta temeljne pravice staršev," je odločilo sodišče. "Verska pravica staršev in njihova pravica, da izobražujejo otroka, ne bo prizadeta, če bodo morali počakati, da se bo otrok lahko sam odločil, da se obreže," je še dodalo sodišče v procesu proti zdravniku, ki je na željo muslimanskih staršev obrezal štiriletnega dečka.

Zdravniku so sodili zaradi povzročitve telesne poškodbe Zdravniku so sodili zaradi povzročitve telesne poškodbe. Na prvostopenjskem sodišču je bil oproščen, saj da je dečka operiral v skladu z zakonom in po privolitvi staršev. Tudi prizivno sodišče je nato zdravnika oprostilo, sicer iz drugih razlogov.

"Sodišče v Kölnu je odločilo, da je zdravnik povzročil hudo telesno poškodbo" A deželno sodišče v Kölnu je odločilo, da je zdravnik povzročil hudo telesno poškodbo, čeprav za to ni kazensko odgovoren, saj je na tem področju preveč pravne praznine. "Telo otroka je z obrezovanjem nepovratno in za stalno spremenjeno. To pa je v nasprotju s pravico otroka, da se kasneje lahko odloči o svojih verskih prepričanjih," je odločilo sodišče.

Analitiki: Razsodba bo imela velike posledice Kot že ugotavljajo analitiki, bo imela razsodba velike posledice, čeprav ni zavezujoča za druga sodišča. Se pa odslej ne bo mogel noben zdravnik več izgovarjati, da ni vedel, da je to prepovedano, je ocenil Holm Putzke z Univerze Passau. "Za razliko od večine politikov se sodišče ni pustilo ustrahovati z obtožbami o antisemitizmu ali verski nestrpnosti," je dodal.

Gre za "dramatičen napad na pravico do avtonomije verskih skupnosti brez primere" V Osrednjem judovskem svetu v Nemčiji pa so nad odločitvijo sodišča ogorčeni. Gre za "dramatičen napad na pravico do avtonomije verskih skupnosti brez primere", so ocenili in že pozvali bundestag, naj zaščiti versko svobodo v Nemčiji.

"Obrezovanje novorojencev je eden najpomembnejših temeljev judovske vere" "Obrezovanje novorojencev je eden najpomembnejših temeljev judovske vere, ki se ga po vsem svetu izvaja že tisočletja," je dejal predsednik judovskega sveta Dieter Graumann.

V Nemčiji v muslimanskih in judovskih skupnostih obrežejo na tisoče dečkov letno. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je skoraj vsak tretji deček do 15 leta obrezan. Pogosto sicer ta poseg opravijo tudi zaradi zdravstvenih in higienskih vzrokov.

Ne spreglejte