SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji predsednik: Ukrajina je na robu državljanske vojne (video)

3

termometer

Po torkovem odstopu ukrajinskega premiera Mikole Azarova in razveljavitvi sporne zakonodaje, uperjene proti protestnikom, ukrajinski parlament razpravlja o amnestiji za priprte protestnike.

Opozicijski voditelj Vitalij Kličko je sicer v torek dejal, da si bodo prizadevali za popolno spremembo oblasti in predčasne predsedniške volitve.

O amnestiji sta se pred dnevi dogovorila ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in opozicija, a pod pogojem, da aktivisti zapustijo vladne stavbe, ki so jih zasedli v minulih dneh, ter da umaknejo barikade z ulic.

Pravosodna ministrica zagrozila z razglasitvijo izrednih razmer S tem so se na izredni seji strinjali tudi vladni poslanci ukrajinskega parlamenta, ki sicer ne želijo odobriti amnestije za protestnike, ki so storili težja kazniva dejanja. Opozicija pa zahteva, da se iz tega pogoja med drugim izvzame Trg neodvisnosti v Kijevu, ki velja za središče protestov.

K izpustitvi aktivistov so sicer v ponedeljek prav tako pozvali protestniki, ki so končali okupacijo ministrstva za pravosodje, potem ko je pravosodna ministrica Jelena Lukaš zagrozila z razglasitvijo izrednih razmer.

Po torkovem dogajanju je ameriški podpredsednik Joe Biden v telefonskem pogovoru z Janukovičem pozdravil napredek v pogajanjih z opozicijo, hkrati pa je ukrajinskega predsednika pozval, naj nadaljuje z iskanjem nujno potrebnih kompromisov, ki bi po navedbah ameriškega State Departmenta morali vsebovati tudi izpustitev priprtih aktivistov.

Odstop Azarova "pomemben, a prepozen korak" Kličko je odstop Azarova označil za "korak k zmagi", ki mu mora slediti še odstop Janukoviča. Voditelj opozicijske stranke Domovina pa je v torek premierov dostop komentiral kot "pomemben, a prepozen korak".

Nekdanji predsednik Leonid Kravčuk pa je danes v parlamentu posvaril, da je država na robu državljanske vojne. "V državi obstajajo vzporedne institucije in de facto upor," je dejal prvi predsednik po osamosvojitvi Ukrajine. "Omiliti moramo spor med stranema in se dogovoriti za načrt za rešitev konflikta," je še dejal Kravčuk, ki se seje parlamenta udeležuje s prav tako nekdanjima predsednikoma Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom.

Ukrajinske oblasti in opozicija medtem nadaljujejo dialog za izhod iz politične krize, je sporočil začasni vodja vlade Sergej Arbuzov.

Vladimir Putin opozarja Zahod, naj se ne vmešava v ukrajinske notranje zadeve Pri reševanju krize naj bi danes poskusila posredovati tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je na obisku v državi kljub opozorilom ruskega predsednika Vladimirja Putina Zahodu, da naj se ne vmešava v ukrajinske notranje zadeve.

Množični protesti v Ukrajini so izbruhnili konec lanskega novembra, ker Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Protesti so konec decembra in v začetku januarja postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili pred tednom in pol, ko je parlament potrdil v torek razveljavljeno sporno zakonodajo. V nasilju so doslej življenje izgubili trije ljudje, na desetine protestnikov pa so aretirali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin