Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 8. 2015,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija

Torek, 4. 8. 2015, 18.30

8 let

Nekdanji britanski premier osumljen spolnih zlorab otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska policija je po poročanju BBC uvedla posthumno preiskavo proti nekdanjemu premierju Edwardu Heathu zaradi suma, da je bil vpleten v spolne zlorabe otrok.

Heath naj bi bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja del tako imenovanega westminstrskega pedofilskega kroga, v katerem naj bi bili številni vidni britanski politiki in druge javne osebnosti.

Je bil del westminstrskega pedofilskega kroga tudi Heath? Očitke na račun nekdanjega konservativnega premierja, ki je Veliko Britanijo vodil v letih 1970‒1974, umrl je leta 2005, preiskuje ekipa posebnih preiskovalcev Scotland Yarda skupaj s policijo v grofiji Wiltshire.

Preiskavo je odprla posebna neodvisna komisija IPCC, ki preučuje očitke na račun dela policije, potem ko je neki upokojeni detektiv razkril, da policija v Wiltshiru v devetdesetih letih 20. stoletja namerno ni preiskala očitkov na račun Heatha in tega, da je bil del pedofilskega kroga.

Potem ko je policija v ponedeljek pozvala morebitne Heathove žrtve, naj se javijo in pomagajo pri preiskavi, je do danes prejela že vrsto klicev.

Žrtve že več kot 20 let trdijo, da so jih veljaki mučili in posiljevali Poleg tega se je danes oglasila novinarka ameriške revije Newsweek. Kot je povedala za britanski radio LBC, so ji leta 2011 kljub veljavnemu vizumu zavrnili vstop v Veliko Britanijo, po njenem zato, ker je raziskovala očitke, da naj bi Heath skupaj s še nekaj ljudmi zlorabljal otroke na domu v Jerseyju.

Gre sicer za del širše operacije Midland proti skupini vplivnežev iz Westminstra – med drugim iz vrha politike, policije in vojske – ki naj bi v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja na različnih lokacijah zlorabljali dečke.

Žrtve že več kot 20 let trdijo, da so jih veljaki mučili in posiljevali, najmanj dva otroka naj bi pri tem celo umrla, a ti očitki doslej nikoli niso bili ustrezno preiskani, saj naj bi oblasti in policija to sistematično prikrivale.

Ne spreglejte