SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nato s slovesnostjo obeležil konec bojne misije Isaf v Afganistanu

3

termometer

 | Foto:
V Afganistanu je danes potekala slovesnost ob koncu bojne misije zveze Nato.

Poveljnik sil Isaf, general John Campbell, je ob tem izpostavil dosežke 13-letnega boja proti talibanom: "skupaj smo Afganistance dvignili iz brezna obupa in jima dali upanje za prihodnost," je Campbell dejal zbranim vojakom Nata. "Afganistan ste naredili močnejši in naše države varnejše," je poudaril.

"Upam, da ste ponosni na pozitiven učinek, ki ste ga imeli in ga boste še imeli za afganistansko prebivalstvo. Pot, ki je pred nami, ostaja polna izzivov, a na koncu bomo slavili," je še dodal.

Današnja slovesnost končuje postopno predajo odgovornosti za varnost države med Natom in afganistanskimi silami, ki štejejo okrog 350.000 pripadnikov. Današnjo slovesnost so sicer organizirali tajno zaradi grožnje talibanskih napadov v Kabulu, ki je še naprej pogosta tarča samomorilskih in strelskih napadov. Talibani: Isaf ni dosegel svojega cilja Talibani so sicer misijo Isaf označili za polomijo. "Misija ZDA in Nata je bila popolni polom, kar dokazuje tudi današnja slovesnost. Bežijo iz Afganistana. Niso dosegli svojega cilja in premagali afganistanskih mudžahidov. Nekaj vojakov bodo pustili v državi, da bi dosegli svoje zlobne cilje," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

1. januarja bo bojno misijo Isaf, ki je od svojega začetka leta 2001 zahtevala 3485 vojaških smrtnih žrtev med pripadniki tujih sil, zamenjala podporna operacija Odločna podpora, ki ne bo bojna. Natovi vojaški inštruktorji bodo zgolj svetovali in pomagali uriti afganistanske vojake, medtem ko v bojnih operacijah ne bodo sodelovali, razen v primeru samoobrambe. V Afganistanu ostaja sedem slovenskih vojakov Operacija Odločna podpora naj bi štela okoli 12.500 vojakov, od tega skoraj 10.000 ameriških. Med njimi bo tudi sedem slovenskih vojakov. Z operacijo želi mednarodna skupnost zagotoviti, da Afganistana ostane stabilen in da se talibani ne bi vrnili na oblast. A nedavno prelivanje krvi je spodkopalo trditve, da upor talibanov slabi, in je povečalo skrbi, da Afganistanu grozi spirala nasilja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin