Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
17.09

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

globalno segrevanje ocean

Sreda, 26. 6. 2013, 17.09

3 leta, 6 mesecev

Naraščajoči ocean bo odplaknil rojstni otok predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številne otoške dežele svetovnih oceanov vse bolj občutijo posledice naraščajočih morskih gladin. Rojstni otok predsednika majhne otoške verige se je medtem že znašel pod gladino.

ZDA so svetovne voditelje pozvale k ukrepanju glede naraščanja gladine oceanov, s čimer je še kako seznanjen predsednik Marshallovih otokov, čigar rojstni otok, na katerem je Christopher Loeak kot deček lovil ribe, je danes že močno ogrožen. Na otoku Buoj so kraji, kjer so se še pred leti vile dolge plaže, že pod vodo. Vedno višja vodna gladina medtem že grozi, da bo požrla še preostale dele otoka. Najbolj ogrožene so nizko ležeče ceste, stavbe in steza tamkajšnjega letališča.

Otok je z vsakim letom manjši "Otok je z vsakim letom manjši. Nekateri predeli, kjer so pred leti še lovili ribe, so zdaj pod vodo," je dejal Loeak. Buoj je sicer eden izmed otokov, ki sestavljajo atol Ailinglaplap, ki je eden izmed najbolj ogroženih atolov, ki sestavljajo Marshallove otoke.

Marshallovi otoki so država v Tihem oceanu, ki jo sestavlja skupek nizkih otokov, na katerih živi 70.000 ljudi. Otoki ležijo na pol poti med Havaji in Avstralijo, sicer majhna in številnim nepoznana državica pa se na svetovnem zemljevidu pojavi predvsem v času, ko gosti letno srečanje pacifiških otokov, na katerem je že zadnjih nekaj let glavna tema ravno vpliv velikih svetovnih velesil in njihovega z gospodarstvom povezanega onesnaževanja na ta krhek ekosistem.

Obama okrcal zanikanje globalnega segrevanja Na vse večjo problematiko višanja svetovne morske gladine je pred kratkim v svojem govoru opozoril tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Ne bomo prenehali opozarjati človeštva, da so klimatske spremembe tu in da predstavljajo velik problem," je dejal. "Mi smo tisti, ki bodo na svoji koži prvi občutili posledice, a te bodo prišle tudi do drugih prebivalcev tega planeta, zato je prav, da se tega zavedajo." Okrcal je zanikanje globalnega segrevanja ozračja in ob tem pozval k aktivnejšemu boju zoper podnebne spremembe.

Ne spreglejte